Syyttäjä vaatii Päivi Räsäselle sakkoja – Ylelle vaatimus poistaa Räsäsen kommentit ohjelmasta

Päivi Räsäsen oikeudenkäynti Helsingin oikeustalolla 24.1.2022

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola astuivat tänään maanantaina oikeuden eteen Helsingin käräjäoikeudessa. Kumpaakin syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Vastassa Helsingin oikeustalolla oli runsaasti median edustajia. Oikeustalon edustalle oli kerääntynyt mielenosoitus tukemaan Räsästä ja Pohjolaa.

Ennen oikeudenkäynnin alkua Räsänen kommentoi medialle toivovansa, että tuomio on vapauttava ja että käsittely jää käräjäoikeuteen. Hän sanoi kuitenkin olevansa valmis viemään asian niin pitkälle kuin on tarpeen.

Päivi Räsänen saapui oikeustalolle maanantaiaamuna.

Juhana Pohjola puolestaan piti surullisena sitä, että ”tähän on tultu”. Toisaalta totesi olevansa helpottunut siitä, että pitkä oikeudenkäynnin odotus on nyt ohi.

Syytteiden mukaan Räsänen ja Pohjola ovat asettaneet yleisön saataville ja pitäneet yleisön saatavilla mielipiteitä ja väitteitä, joissa solvataan homoseksuaaleja ryhmänä seksuaalisen suuntautumisen perusteella. Tämä on syyttäjän mukaan omiaan lisäämään homoseksuaaleihin kohdistuvaa halveksuntaa, syrjintää ja vihamielisyyttä.

Syytekohtia on yhteensä neljä, joista kolme koskee Räsästä ja yksi Pohjolaa. Kyseessä ovat Luther-säätiön ja Lähetyshiippakunnan sivuilla julkaistu Päivi Räsäsen kirjoittama pamfletti, Räsäsen sosiaalisessa mediassa julkaisema päivitys, jossa hän mielipiteensä yhteydessä siteeraa roomalaiskirjettä, sekä Räsäsen kommentit Ruben Stillerin juontamassa Ylen ohjelmassa.

Syyttäjä vaatii Räsästä ja Pohjolaa poistamaan pamfletin julkisuudesta ja hävittämään sen sekä Päivi Räsästä poistamaan mainitun sosiaalisen median päivityksensä. Syyttäjä vaatii myös Yleä poistamaan Ruben Stillerin ohjelmassa esitetyt lainvastaiset kommentit.

Päivi Räsäselle syyttäjä vaatii 120 päiväsakkoa ja Juhana Pohjolalle 60 päiväsakkoa. Luther-Säätiölle syyttäjä vaatii 10 000 euroa yhteisösakkoa.

Syyttäjä: Raamatun siteeraaminen ei ole rikos mutta oman mielipiteen esittäminen raamatuntulkinnan pohjalta voi olla

Valtionsyyttäjä Anu Mantila huomautti heti käsittelyn alussa, että hän haluaa korjata sosiaalisessa mediassa leviävää virheellistä tietoa. Syytteissä ei syyttäjän mukaan ole kyse siitä, että Raamatun siteeraaminen ja keskustelu Raamatun tulkinnasta olisi rikos.

Oman mielipiteen esittäminen Raamatun tulkinnan pohjalta sen sijaan voi syyttäjän mukaan olla rikos, jos se loukkaa jonkun toisen perusoikeuksia.

Räsäsen syytteenalaiset kirjoitukset ja kommentit kieltävät syyttäjän näkemyksen mukaan homoseksuaalien yhdenvertaisuuden ja arvokkuuden ja todistavat samalla inhosta ja vastenmielisyydestä homoseksuaalisuutta kohtaan. Syyttäjä perusteli käsitystään sillä, että Räsänen teksteissään ja kommenteissaan liittää homoseksuaalisuuteen solvaavia sanoja, kuten epäterve, geenien rappeuma, ”ei alun perin Jumalan luoma” ja näkee homoseksuaalisuuden johtavan moraalittomuuteen, vaihtuviin parisuhteisiin ja piilevään taipumukseen käyttää hyväksi lapsia.

Pitkässä ja polveilevassa perustelussaan syyttäjä pohti synnin ja häpeän merkitystä maallisessa ja hengellisessä yhteydessä ja totesi syntiseksi leimaamisen olevan voimakkaasti alempiarvoistavaa.

Hän poimi myös raamatuntulkinnallisen esimerkin Mooseksen kirjasta, jossa kehotetaan raiskaamaan, orjuuttamaan ja tappamaan voitettua viholliskansaa ja totesi, ettei näitä ohjeita kukaan ota tosissaan. Vataavasti siis ei Raamatulla syyttäjän mukaan voi myöskään oikeuttaa homoseksuaalien halveksuntaa.

Puolustus: Syyttäjä teki omia tulkintojaan

Puolustuksen puheenvuorossa Päivi Räsäsen avustaja, lakimies Matti Sankamo puuttui siihen, että syytteissä on asiavirheitä ja että hänen nähdäkseen syyttäjä otti kantaa raamatuntulkintaan ja eksyi siis teologian alueelle.

Sankamo lähti puolustuksen perusteluissa liikkeelle siitä, että Päivi Räsänen on oppositiopoliitikko. Hän totesi, että Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen vakiintuneen kannan mukaan kynnys oppositiopoliitikon sananvapauden rajoittamiseen on erittäin korkea. Oppositiopoliitikolla on myös velvollisuus ottaa kantaa ja osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Päivi Räsäsen pamfletissa Sankamo pyysi oikeutta kiinnittämään huomiota kohtiin, joissa näkyy tasa-arvon ja ihmisarvon kunnioittaminen. Sankamon mukaan syyttäjä on tehnyt tekstistä omia tulkintojaan. Sankamon mukaan Räsänen ei ole esittänyt eikä ajattele, että homoseksuaalisuus johtuu geneettisestä rappeumasta tai että homoseksuaalit eivät olisi Jumalan luotuja tai että he olisivat ala-arvoisempia ihmisiä.

Räsäsen twiittiä Sankamo kommentoi pyytäen huomioimaan, että se käsittelee Pride-tapahtumaa eikä siinä yksilöidä mitään viiteryhmää. Päivitys on kohdennettu kirkon johdolle ja se on osa laajempaa dialogia.

Radio-ohjelmassa lausutut kommentit taas on Sankamon mukaan asetettava oikeaan kontekstiin. Kyse on huumoripitoisesta ohjelmasta, jossa Räsästä on haastettu hypoteettiseen ajatteluun. Lisäksi Sankamon mukaan Räsänen oli toppuutellut juontajaa ja protestoinut sitä, että syntikeskustelu rajattiin homoseksuaaleihin. Hän oli myös korostanut ihmisten samanarvoisuutta.

Juhana Pohjolan avustaja, varatuomari Jyrki Anttinen myötäili Sankamon esiin nostamia asioita ja huomautti, että Luther-Säätiön ja Lähetyshiippakunnan sivuilla julkaistu pamfletti on laajaan sarjaan kuuluva kristillinen opetusvihko. Se on kristillisen yhteisön julkaisema ja sen tähtäin on kristillisessä kontekstissa.

Istuntopäivän lopulla Helsingin käräjäoikeudessa kuultiin Päivi Räsästä itseään. Kuulemisesta voit lukea jutun täältä.

Loppulausunnot siirrettiin pidettäviksi maanantaina 14. helmikuuta, jolloin jutun pääkäsittely jatkuu.

Päivi Räsänen istuntosalissa avustajansa Matti Sankamon kanssa.

Päivi Räsäsen ohella syytettynä on Lähetyshiippakunnan piispana nykyisin toimiva Juhana Pohjola.

Helsingin oikeustalon edessä osoitettiin mieltä Räsäsen ja Pohjolan puolesta.

Lue myös:

Päivi Räsänen Kotimaalle: Yllätyin, että syyttäjä vei kysymykset Raamatun tulkinnan tasolle

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola varautuvat vuosien oikeus­taisteluun – ”Viemme varmasti kaikki oikeus­asteet eteen­päin”

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKommentti: Alue­vaalit voivat antaa lisä­potkua ensi syksyn seurakunta­vaaleille
Seuraava artikkeliPiispa Matti Repo tuuraa arkkipiispaa Matti Salomäen piispan­vihkimyksessä Lapualla

Ei näytettäviä viestejä