Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola varautuvat vuosien oikeus­taisteluun – "Viemme varmasti kaikki oikeus­asteet eteen­päin"

Kuva: Ruutukaappaus Lähetyshiippakunnan Studio Krypta -keskustelusta.

Kiihottamisrikoksesta syytteet saaneet kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) ja Lähetyshiippakunnan hiippakuntadekaani Juhana Pohjola valmistautuvat siihen, että heidän oikeusprosessinsa jatkuu vuosia. Räsästä syytetään kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja Pohjolaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kyse on homoseksuaalisuutta käsittelevistä puheista ja kirjoituksista.

Valtakunnansyyttäjä kertoi syytteistä viime viikolla. Asiasta voi lukea lisää täältä.

Räsänen ja Pohjola puivat syytteitään Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan Studio Krypta -lähetyksessä.

– Tästä tulee pitkä prosessi ennen kuin tulee lainvoimainen päätös. Jos meidät tuomitaan, niin varmasti viemme kaikki oikeusasteet eteenpäin. Täytyy varautua siis monen vuoden prosessiin, Juhana Pohjola sanoi.

Räsänen sanoi olettavansa, että myös syyttäjäosapuoli valittaa käräjäoikeuden päätöksestä, jos se on Räsäsen ja Pohjolan kannalta vapauttava. Räsäsen mukaan syyttäjä on vienyt prosessia eteenpäin "sinnikkäästi ja aktiivisesti".

– Näen, että on erittäin tärkeää, että omalta puoleltamme emme peräänny, vaan sanan- ja uskonnonvapautta täytyy kaikissa mahdollisissa oikeusasteissa olla puolustamassa.

Räsänen totesi, että kyse ei ole vain nyt käsiteltävien kirjoitusten olemassaolosta ja julkisena pitämisestä.

– Vastaavia tekstejä löytyy kirkkokunnilta ja kristityiltä vaikka kuinka paljon. Jos näistä tulee tuomio ja jonkinlainen sensurointipäätös, niin sehän kohdistuu silloin erittäin raskaasti uskonnonvapauteen.

Lue myös:

Kansanedustaja Päivi Räsänen saa syytteen kolmesta kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Syytteet saanut Päivi Räsänen: Puolustan uskonnon­vapautta niin pitkälle kuin on tarve – Myös toinen syytetty Juhana Pohjola kommentoi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Päivi Räsänen ja Juhana Pohjola varautuvat vuosien oikeustaisteluun – "Viemme varmasti kaikki oikeusasteet eteenpäin"