Päivi Räsänen Kotimaalle: Yllätyin, että syyttäjä vei kysymykset Raamatun tulkinnan tasolle

Kansanedustaja Päivi Räsänen Helsingin oikeustalolla. Kuva: Jukka Granström

Pitkäksi venynyt kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) ja Lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan oikeuskäsittely Helsingin käräjäoikeudessa huipentui maanantaina illansuussa henkilötodisteluun. Päivi Räsänen vastasi ensin avustajansa Matti Sankamon kysymyksiin ja toisti jo aiemmin puolustuksen puheenvuorossa esiintyneet näkökulmat.

Oikeudenkäynnin kulusta voit lukea tarkemmin Kotimaan jutusta täältä.

Oikeudessa käsiteltiin syytekohtia, jotka liittyivät Päivi Räsäsen kirjoittamaan pamflettiin, Räsäsen sosiaalisessa mediassa julkaisemaan päivitykseen sekä hänen kommentteihinsa Ruben Stillerin juontamassa Ylen radio-ohjelmassa.

Pamfletilla Räsänen totesi halunneensa rohkaista kristittyjä luottamaan Raamattuun Jumalan sanana. Twiitillään sanoi osallistuneensa kirkon sisällä käytävään keskusteluun kirkon osallistumisesta Helsinki Prideen. Radioon hänet kutsuttiin syntymäpäivänsä vuoksi ja puhumaan Jeesuksesta.

Räsänen korosti vastauksissaan, että vastoin syyttäjän väitteitä hän ei pidä homoseksuaaleja seksuaalisuutensa vuoksi moraalittomina eikä alempiarvoisina eikä hän näe homoseksuaalisuuden johtuvan geenirappeumasta. Hän sanoi torjuvansa syyttäjän väitteen, jonka mukaan hän yhdistäisi homoseksuaalisuuteen tarpeen hyväksikäyttää lapsia.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila puolestaan kysyi Räsäseltä, miksi hän ei vaadi heteroseksuaaleja pareja pidättäytymään heteroseksuaalisista teoista tai tummaihoisia pidättäytymään toteuttamasta tummaihoista identiteettiään, jos hän kerran vaatii homoseksuaaleja pidättäytymään homoseksuaaleista teoista.

Räsäsen vastattua, että hänestä identiteetti ja ihmisen teot ovat eri asia, oikeuskäsittelyssä seurasi erikoinen hetki. Syyttäjän kysymykset siirtyivät koskemaan Raamatun tulkintaa, ja istunnon puheenjohtaja, käräjäoikeuden laamanni Tuomas Nurmi puuttui asiaan. Nurmi totesi, että istunnossa ei ole tarkoitus selvittää raamatuntulkinnallisia seikkoja.

Seuraavaksi syyttäjä tiedusteli Räsäseltä, kumpaa pitää noudattaa, Suomen lakia vai Raamattua.

– Emmeköhän me kaikki tiedä, että tässä salissa noudatetaan Suomen lakia, Nurmi keskeytti.

Istunto päättyi iltakuudelta. Loppulausunnot siirrettiin pidettäviksi maanantaina 14. helmikuuta, jolloin jutun pääkäsittely siis jatkuu.

– Siinä mielessä helpottunut fiilis, että on nyt tämä päivä ohi, Päivi Räsänen kommentoi tuntojaan Kotimaalle istunnon jälkeen.

– Tietysti toivon tässä nyt parasta mahdollista lopputulosta. Mutta kyllä minun täytyy sanoa, että olen aika hämmentynyt ja yllättynyt siitä, minkälaiselle tasolle syyttäjä nämä kysymykset vei. Hänhän vei ne ihan todellakin Raamatun tulkinnan alueelle, jota toisaalta itse tavallaan alkupuheenvuorossa torjuikin, Räsänen totesi ja sanoi odottaneensa syyttäjältä tiukempia kysymyksiä.

Lue myös:

Syyttäjä vaatii Päivi Räsäselle sakkoja – Ylelle vaatimus poistaa Räsäsen kommentit ohjelmasta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.