Suomen Kuvalehti: Poliisi uhkasi evätä myös Kauneimpien joululaulujen keräysluvat, jos piispa Laajasalo on Lähetysseuran puheenjohtaja

Kuva: Suomen Kuvalehden verkkosivut 3.12.2020

Helsingin hiippakunnan piispa Teemu Laajasalo erosi Suomen Lähetysseuran puheenjohtajan paikalta viime perjantaina 27.11. Syyksi kerrottiin Laajasalon tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta saama tuomio, joka liittyi hänen aiemmin omistamaansa yritykseen. Käräjäoikeus antoi tuomion maaliskuussa 2019, ja hovioikeus korotti sakkoja tämän vuoden maaliskuussa. Järjestön mukaan poliisi olisi voinut evätä Lähetysseuran ensi vuoden rahankeräysluvan puheenjohtajansa saaman talousrikostuomion perusteella.

Suomen Kuvalehden mukaan poliisi käytännössä ilmoitti Lähetysseuralle, että sen ensi vuoden keräysluvan lisäksi myös tämän vuoden Kauneimmat joululaulut -keräyslupa voitaisiin evätä, jos Laajasalo olisi seuran hallituksen johdossa. Aiemmin julkisuudessa on ollut esillä vain vuoden 2021 keräysluvan kohtalo.

Suomen Kuvalehden mukaan ongelmat alkoivat, kun Lähetysseura haki syyskuussa uutta rahankeräyslupaa ensi vuodelle. Tällöin Poliisihallituksen arpajaishallinto katsoi, että puheenjohtaja Laajasaloa ei talousrikostuomionsa takia "voida pitää rahankeräyslaissa tarkoitettuna luotettavana henkilönä", ja hänen osallistumisensa päätöksentekoon voi "vaarantaa rahankeräyksen luotettavuuden".

Poliisihallituksen marraskuussa Lähetysseuralle lähettämässä kirjeessä oli Suomen Kuvalehden mukaan suorasanainen viesti: Laajasalon oli joko lähdettävä hallituksesta tai yhdistyksen oli järjestettävä hallintonsa uudella tavalla.

– Jos olisin jäänyt hallitukseen, rahankeräystä ja taloutta koskevien asioiden käsittely olisi pitänyt järjestää niin, että en olisi ollut siitä päättämässä. Olisin mielelläni jatkanut, mutta se ei olisi ollut kohtuullisin toimenpitein mahdollista, Laajasalo kommentoi eropäätöstään Kotimaalle 30.11.

Laajasalon eron jälkeen Poliisihallitus on myöntänyt Lähetysseuralle rahankeräysluvan vuodelle 2021, eikä kuluvan vuoden lupaa ole peruttu.

Lue myös:

Teemu Laajasalo jättää Suomen Lähetysseuran puheenjohtajan tehtävän – näin piispa ja Lähetysseura kommentoivat

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.