Hovioikeus kovensi Teemu Laajasalon sakkoja – julkisuus ei ollut syy kohtuullistaa tuomiota

Helsingin hovioikeus on torstaina antamallaan tuomiolla korottanut sakkorangaistusta, jonka Helsingin käräjäoikeus antoi Teemu Laajasalolle viime vuoden maaliskuussa.

Tuomio annettiin tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta, joka tapahtui vuosina 2014–2017. Virheet korjattiin joulukuussa 2017. Nykyisin Helsingin hiippakunnan piispana toimiva Teemu Laajasalo oli suurimman osan ajasta Kallion seurakunnan kirkkoherra ja loppuaikana myös Helsingin seurakuntayhtymän johtaja. Piispa hän on ollut marraskuusta 2017 alkaen.

Käräjäoikeus oli tuominnut Laajasalon tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta 20 päiväsakkoon. Tuomion mukaan Laajasalon yrityksestä TL Opetus Oy:stä lähti useana peräkkäisenä vuonna virheellistä tietoa verottajalle. Käräjäoikeus oli myös katsonut, että Laajasalon saama poikkeuksellinen julkisuus oli peruste kohtuullistaa rangaistusta. Vakiintuneen käytännön mukainen rangaistus olisi käräjäoikeuden mukaan johtanut kohtuuttomaan tai poikkeuksellisen haitalliseen lopputulokseen.

Syyttäjä valitti tuomiosta hovioikeuteen, sillä hän ei hyväksynyt tuomioon kuulunutta lievennystä.

Hovioikeuden mukaan asiassa ei ollut näytetty, että Laajasaloon olisi kohdistunut niin poikkeuksellista julkisuutta, että kohtuullistamisperustetta tulisi soveltaa. Rangaistusta korotettiin tämän vuoksi syyttäjän vaatimaksi 35 päiväsakoksi.

Teemu Laajasalo kommentoi asiaa lyhyesti: "Oikeus ratkaisi, että kohtuullistamiselle julkisuuden perusteella ei ollut tapauksessani aihetta. Kuten aiemmin olen sanonut, tyydyn viranomaisten päätökseen asiassa."

Oikaisu 27.3. kello 12.45. Juttuun on lisätty tieto, että Teemu Laajasalo vihittiin piispaksi marraskuussa 2017. Tuottamuksellinen kirjanpitorikos tapahtui 2014–2017. Yrityksen virheet korjattiin joulukuussa 2017.

Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Lue myös:

Käräjäoikeus: Teemu Laajasalolle sakkoja tuottamuksellisesta kirjanpitorikoksesta – julkisuus alensi tuomiota

Kirkko ja kaupunki: Syyttäjä valittaa Teemu Laajasalon tuomiosta hovioikeuteen

Helsingin tuomiokapituli: Piispa Laajasalolle ei seurauksia sakkotuomiosta, mutta kirkon uskottavuus on kärsinyt

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.