Sleytä rasittavat miljoonatappiot – luvassa yt-neuvottelut ja luopuminen Helsingin keskustan toimistotiloista

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) talous uhkaa sakata ensi vuonna, ellei yhdistys tee korjausliikettä. Vuosina 2016–2018 aikana Sley on tehnyt alijäämäistä tulosta yhdestä kahteen miljoonaa euroa tilikaudessa. Yhteensä alijäämää on tullut jopa yli viisi miljoonaa euroa.

Ensi vuonna yhdistyksen talousarviossa pyritään pääsemään tulokseen, joka on vajaa miljoonaa euroa tappiollinen. Ilman säästöjä tulos valahtaisi kolme miljoonaa euroa miinukselle. Asia selviää Sleyn sääntömääräisestä syyskokouksesta kertovasta tiedotteesta.

Viime vuosien säästötoimenpiteet eivät ole riittäneet, Sleyn toiminnanjohtaja Tom Säilä summaa Kotimaa24:lle. Suurimmat kulut muodostuvat kiinteistöjen ylläpidosta ja henkilöstön palkoista. Säilän mukaan yhdistys on pääsääntöisesti jättänyt täyttämättä työpaikkoja, jos työntekijä on jäänyt eläkkeelle tai vaihtanut työpaikkaa. Myös useista kiinteistöistä on luovuttu.

– Tämä tulos ei ole yllätys. On ilman muuta selvää, että pitkässä juoksussa täytyy saavuttaa talouden tasapaino, Säilä sanoo.

Tavoitteena tehostaa varainhankintaa

Sley kohentaa taloustilannettaan luopumalla Helsingin keskustassa sijaitsevista toimistotiloistaan ja käymällä ensi vuonna yt-neuvottelut. Säilän mukaan säästötoimet ovat suuret mutta tarpeelliset, jotta Sleyn toiminta voi jatkua kestävällä pohjalla.

Helsingin toimistotilasta on tosin vuokrasopimus kevääseen 2020 asti, joten siitä luopumisesta on käytävä vielä neuvotteluja vuokranantajan eli eläkeyhtiö Varman kanssa. Säilän mukaan sopimuksen irtisanominen aiemmin on "vuokranantajan hyvän hyvyyden varassa".

Yt-neuvotteluista Säilä ei voi puhua ennen kuin ne on aloitettu.

Varainhankintaansa Sley aikoo tehostaa selvittämällä ja kertomalla avoimemmin kustannuksista, joita jumalanpalveluselämästä ja muusta toiminnasta koituu. Jäsenille halutaan kertoa, kuinka paljon toiminnan järjestäminen kullakin paikkakunnalla maksaa. Näin jäsenet yritetään saada pohtimaan, voisivatko he osallistua toiminnan rahoittamiseen aiempaa isommalla summalla.

Säilä kuitenkin huomauttaa, että talousvaikeuksista huolimatta huomattava osa Sleyn toiminnasta jatkuu entisellään.

– Kun vahvempi säästämisen taso pomppaa nyt liiankin paljon esille, ensi vuonna tehdään myös monenlaista perustyötä: julistetaan evankeliumia, pidetään seuroja ja raamattutunteja sekä järjestetään Maata Näkyvissä -festarit ja Evankeliumijuhlat. Niillä me menemme eteenpäin.

Kuva: Olli Seppälä. Kuva Sleyn Luther-kirkon ikkunasta. Sley aikoo luopua Luther-kirkon vieressä sijaitsevista toimistotiloista.

Lue myös:

Sleyllä alijäämää viime vuonna kaksi miljoonaa euroa – "Älyttömän kova vuosi"

Sleyn johtajat puolustavat kalliita toimitilahankkeita

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.