Simo Peura: Turvapaikanhakija voidaan kastaa jo ennen turvapaikkapäätöstä

Lapuan piispa Simo Peura kommentoi aiemmin tänä syksynä Lapuan hiippakunnan johtamispäivillä puhuessaan turvapaikanhakijoiden kastamista.

Peuran mukaan turvapaikanhakija voidaan kastaa joko ennen turvapaikkapäätöstä tai päätöksen jälkeen.

Piispa tarkentaa nyt aiemmin syksyllä sanomaansa Kotimaa24:lle:

– Turvapaikanhakija voidaan kastaa jo ennen turvapaikkapäätöksen saamista. Hiippakunnan johtamispäivillä herättelin keskustelua siitä, olisiko parempi, että kaste toimitetaan vasta turvapaikkapäätöksen jälkeen, Peura sanoo.

Asiaan liittyy Peuran mukaan kaksi näkökulmaa.

– Minusta on tärkeää, että kristityksi kääntymisellä ei pyritä vaikuttamaan turvapaikkaharkintaan. Kristityksi tuleminen on aina vakaumuksen asia. Toiseksi sen vuoksi, että kristityksi kääntyneen entisen muslimin paluu lähtömaahan voi merkitä hänelle jopa hengenvaaraa. Tästä pitää olla tietoinen, Peura muistuttaa.

Jos turvapaikanhakija täyttää kirkkolain ehdot, on saanut kasteopetuksen, ymmärtää mahdolliset riskit ja haluaa tulla kastetuksi, Peura ei kuitenkaan näe kastamiselle ennen turvapaikkapäätöksen saamistakaan estettä.

Kun turvapaikanhakija kastetaan, hänestä tulee Peuran mukaan aina suomalaisen paikallisseurakunnan jäsen.

– Kirkon jäsenyys syntyy seurakunnan jäsenyyden kautta. Seurakuntamme ovat paikallisia, eivät henkilöseurakuntia.

Peuralla ei ole tietoa siitä, onko poliisilla tai muilla viranomaisilla mielipidettä turvapaikanhakijoiden kasteasiassa. Hän kertoo kasteasiasta keskustellun myös hiippakunnan alueen vastaanottokeskuksien johtajien kanssa.

– Osa heistä on sitä mieltä, että kaste olisi parempi toimittaa vasta turvapaikkapäätöksen jälkeen. Tähän kuitenkin liittyy se ongelma, että lopullisen päätöksen saaminen voi kestää kauan, Peura sanoo.

Hiippakuntansa johtamispäivillä Peura sanoi turvapaikanhakijoiden voivan osallistua jumalanpalveluksiin ja muihin tilaisuuksiin, ei kuitenkaan ehtoollisen viettoon. Jos osa turvapaikanhakijoista haluaa tutustua kristinuskon sisältöön, seurakunnissa on Peuran mielestä järjestettävä opetusta.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Islamista kristinuskoon kääntyvät kaipaavat enemmän tukea

Sisäministeri Risikko: ”Tarvitsemme maahanmuuttotoiminnassa yhteistyötä, muuten emme selviä”

Piispat Ylellä: Kirkko ei voi sulkea oveaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneilta

Edellinen artikkeliHumanistit ja vapaa-ajattelijat järjestävät vaihtoehdon valtiopäivien avajaisjumalanpalvelukselle
Seuraava artikkeli20 vuotta sitten syntynyt Porvoon sopimus lisännyt arjen ekumeniaa

Ei näytettäviä viestejä