20 vuotta sitten syntynyt Porvoon sopimus lisännyt arjen ekumeniaa

Porvoon kirkkoyhteisö (myös nimellä Porvoon sopimus) syntyi 20 vuotta sitten, kun Britannian ja Irlannin anglikaaniset kirkot sekä suuri osa Pohjoismaiden ja Baltian luterilaisista kirkoista allekirjoittivat Porvoon yhteisen julkilausuman. Se loi kirkkojen välille läheisen kirkollisen yhteyden.

Sopimuskirkoilla on yhteistä historiaa sekä muun muassa samankaltainen liturgia ja käsitys kirkon missiosta. Useimmat niistä ovat kansallisia kirkkoja ja jatkavat omassa maassaan historiallista läntisen eli katolisen kirkon perinnettä. Myös reformaation merkitys on ollut kaikille Porvoon yhteisön kirkoille suuri.

Porvoon sopimus näkyy myös käytännön seurakuntaelämässä ja yksityiselle luterilaisellekin.

– Esimerkiksi väliaikaisesti Lontoossa asuvan luterilaisen suomalaisperheen lapsi voi tulla kastetuksi Englannin kirkon jäseneksi ja samalla kertaa tulla merkityksi myös Suomen kirkon jäseneksi, Tampereen piispa Matti Repo kuvaa käytännön vaikutuksia.

– Suomalaiset seurakunnat voivat puolestaan tarjota esimerkiksi englanninkieliset jumalanpalvelukset yhteistyössä anglikaanien kanssa. Tampereella toimii Englannin kirkon Euroopan hiippakuntaan jäsentynyt seurakunta. Sitä palvelevat Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien papit anglikaanisen järjestyksen mukaan, piispa Repo kertoo.

Repo kuvaa Porvoon sopimuksen kasvattaneen myös arjen ekumeniaa, aktiivista ystävyyshiippakunta- ja -seurakuntatoimintaa. Esimerkiksi Espoon hiippakunnalla on ystävyyssopimus Edinburghin hiippakunnan kanssa, ja Tampereen seurakuntayhtymällä on aktiivista rippikouluyhteistyötä ja asiantuntijavaihtoa Manchesterin kanssa.

Porvoon sopimuksen 20-vuotisjuhlaa kunnioitetaan tänään Kirkkohallituksen järjestämässä seminaarissa ”Kohtaamisen kirkko ja Porvoon kirkkoyhteisö 20 vuotta. Näkyvä ykseys ja kirkon missio moniarvoisessa yhteiskunnassa”.

Porvoon sopimus neuvoteltiin alun perin Järvenpäässä, mutta neuvotteluiden viimeisenä päivänä vietettiin yhteistä ehtoollista Porvoon tuomiokirkossa – tästä sopimuksen nimi.

Kuva: Olli Seppälä. Porvoon kirkon pääty.

Lue myös:

Suurlähettiläs: Porvoon sopimus tärkeä yhteisöille

Tanska Porvoon yhteisön jäseneksi

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliSimo Peura: Turvapaikanhakija voidaan kastaa jo ennen turvapaikkapäätöstä
Seuraava artikkeliKansalaisaloitteella eutanasiasta jo yli 30 000 allekirjoitusta

Ei näytettäviä viestejä