Seurakuntalaiset puivat rukousta ja seksuaalisuutta Savonlinnassa – näin tilaisuus koettiin

Samaa sukupuolta olevien rukouksesta alkunsa saanut erimielisyys tuotti Savonlinnassa tunteita herättäneen keskustelutilaisuuden sunnuntaina. Runsas viikko sitten joukko seurakuntalaisia teippasi Savonlinnan tuomiokirkon oveen teesejä yhdenvertaisuudesta. Tapauksen seurauksena seurakuntakeskuksessa järjestettiin keskustelu, jonka oli kutsunut kokoon kirkkoherra Sammeli Juntunen.

Teesien ja keskustelun taustalla oli Savonlinnan kirkkoneuvoston päätös, jonka mukaan rukousta samaa sukupuolta olevan parin kanssa ja puolesta ei voida järjestää kirkossa. Perusteluna oli se, että rukoustilaisuus saattaisi vaikuttaa vihkimiseltä.

Parituntiseen keskustelutilaisuuteen oli erikseen palkattu keskustelunvetäjä. Paikalla oli seurakuntalaisia, kirkkoneuvoston jäseniä, seurakunnan työntekijöitä ja Savon Setan puheenjohtaja, yhteensä noin 50 henkeä.

Miten tilaisuus meni, kirkkoherra Juntunen?

– Yleisesti ottaen meni tosi hyvin. Monet ihmiset tulivat sanomaan, että he ymmärtävät paremmin, mistä kirkkoneuvoston päätöksessä on kyse.

Hänen mukaansa keskustelu osoitti, että ”tällaisissa asioissa on paljon epäselvyyttä”. Juntusen mukaan suuri yleisö ei esimerkiksi ymmärrä, mikä on siunaamisen ja rukoushetken ero.

Juntusen mukaan keskustelun osapuolet saivat äänensä kuulluksi, ja muutenkin keskustelu eteni hyvin yhtä välikohtausta lukuun ottamatta. Eräs keskustelijoista kutsui homoseksuaaleja perversseiksi, mikä sai kaksi nuorta keskustelijaa poistumaan tilasta.

– Se tuntuu hirveän ikävältä se episodi. Pahoittelen sitä mahdottomasti. Ei se ollut tilaisuuden tarkoitus, ja kokonaisuuden kannalta siinä keskustelussa tapahtui paljon muutakin.

Kokkonen: ”Ensimmäinen reaktioni oli pettymys”

Teesejä tuomiokirkon oveen teippaamassa olleelle Pellervo Kokkoselle tilaisuus oli osin myönteinen kokemus, osin pettymys.

– Ensimmäinen reaktioni oli pettymys siihen, ettei keskustelussa hyväksytty huolta sielunhoidollisesta ja tukevasta lähestymistavasta, vaan ajateltiin ennemminkin opillisia ja hallinnollisia kysymyksiä.

Toisaalta hän kuuli keskustelun jälkeen muilta palautetta siitä, että tilaisuus oli sellainen, jossa tällaisista asioista puhuttiin ensimmäistä kertaa.

– Ihmiset kokivat, että he ylipäänsä pystyivät tuomaan huoliaan esiin. Se oli merkittävää ja tärkeää.

Eri näkemykset tiivistyivät Kokkosen mukaan siihen, että osa seurakuntalaisista ei näe nykytilanteessa minkäänlaista ongelmaa. Osa tuntee sen syrjivän homoseksuaaleja.

Kokkosen mukaan kirkkoneuvostolle on jätetty oikaisuvaatimus rukouspäätöksestä.

Toiviainen: ”En olisi uskonut, että tällaista järjestettäisiin elinaikanani”

Viikon varoitusajalla järjestetty keskustelutilaisuus toi synnyinkaupunkiinsa myös helsinkiläisen papin Marjaana Toiviaisen.

– En olisi uskonut, että tällaista järjestettäisiin elinaikanani. Tämä on ensimmäinen kerta, kun näistä asioista keskustellaan avoimesti.

Toiviainen sanoo tulleensa paikalle, koska koki siihen ”sielunhoidollista tarvetta”, ja koska hän halusi varmistaa ”teologien koko kirjon” näkymisen.

– Siellä oli esimerkiksi alustus, jossa ei kerrottu, että se on yksi näkemys asiaan vaan sanottiin, että se on Jumalan näkökulma. Tämä on erittäin ongelmallista. Itse sanon aina, että tämä on oma näkökulmani, minun tapani ymmärtää Raamattua.

Toiviainen kertoo, että kysymys homoseksuaalien hyväksymisestä Savonlinnassa on painanut häntä vuosia.

– Keskustelun perusteella monelle savonlinnalaispapille sateenkaariväen elämä kristillisessä seurakunnassa tuntuu olevan älyllinen haaste ja teoreettinen kysymys. Monet heistä ovat minun ystäviäni ja kristittyjä sisaruksiani. Jotkut heistä ovat soittaneet minulle oman seurakunnan papin sijasta.

Toiviainen toivoi, että tilaisuus olisi ollut vielä hienotunteisempi kuin se oli. Hän kertoo, että keskustelu esimerkiksi päättyi Lutherin rukoukseen, jossa toivottiin Jumalan suojelevan kirkkoa Saatanan hyökkäyksiltä. Toiviaisen mukaan jotkut saattoivat tällaisen tilaisuuden päätteeksi tulkita rukouksen vihjaavan, että homoseksuaalisuus on se, miltä kirkkoa pitää suojella. Hän painottaa sanavalintojen merkitystä myös viitaten kahteen keskustelusta poistuneeseen nuoreen.

Tilaisuudessa oli paljon myönteistäkin, Toiviainen toteaa. Hänen mukaansa seksuaalisuus ylipäätään tuntui ensi alkuun monelle vieraalta tai jopa kauhistuttavalta aiheelta.

– Huomasin keskustelun aikana, minkälainen muutos vieressä istuvissa ihmisissä tapahtui. He huomasivat, että hei, näistä asioista voi puhua.

Kuva: Pia Rask / Savonlinnan seurakunta. Keskustelutilaisuudessa puhui muun muassa Syrjimätön seurakunta -ryhmän Heikki Härkönen.

Lue myös:

Savonlinnalaisia odotti kirkon ovella yllätys – oveen oli teipattu monta liuskaa teesejä

Edellinen artikkeliThe Guardian: Vatikaanille jälleen kritiikkiä vitkuttelusta hyväksikäyttöjen selvittämisessä
Seuraava artikkeliKirkon Ulkomaanapu: Etelä-Sudaniin ja Somaliaan tarvitaan kiireesti hätäapua

Ei näytettäviä viestejä