Sateenkaariparin vihkimisestä varoitukset papeille kahdessa eri hiippakunnassa

Kaksi pappia on saanut tuomikapitulilta kirjallisen varoituksen vihittyään sateenkaariparin avioliittoon.

Oulussa varoituksen sai Kaarina Rauhala, joka vihki samaa sukupuolta olevan parin Taivalkoskella joulukuun alussa viime vuonna. Päätös rankaisemisesta ei ollut kapitulissa yksimielinen. Tuomiorovasti Satu Saarinen ja hiippakuntadekaani Kari Ruotsalainen jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.

Saarinen ja Ruotsalainen totesivat, että vaikka vihkineen papin toiminta ei ole kirkon tulkinnan mukaista, nykyisessä tilanteessa ei pitäisi rankaista yksittäistä pappia, vaan asia tulee hoitaa koko kirkon tasolla.

Oulun päätös tehtiin lokakuun alussa, eikä siitä ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.

Mikkelin tuomiokapitulin antamasta kirjallisesta varoituksesta seurakuntapastori Heikki Karastille kertoi julkisuudessa Yle verkkosivullaan. Karasti vihki samaa sukupuolta olevan parin elokuussa Juvalla.

– Tämä oli odotettavissa. Piispa ja tuomiokapituli ovat täällä sen verran vanhoillisia, että tiesin varoituksen tulevan, Karasti kommentoi asiaa.

Karasti sanoo pitävänsä pienempänä pahana piispan ohjeistusta vastaan rikkomista kuin yhdenvertaisesta kohtelusta luopumista.

– Kun on koko uransa puhunut, että homoseksuaalitkin ovat aivan tavallisia ihmisiä, ei sitä voi enää uran loppumetreillä mennä muuttamaan, Karasti sanoo Ylen uutisessa.

Mikkelin kapituli teki päätöksensä tiistaina 11.12. Päätös oli yksimielinen. Päätöksessä todettiin Karastin saaneen piispan ja tuomiokapitulin ohjeistuksen siitä, että papin ei tule vihkiä samaa sukupuolta olevaa paria.

"Pastori Karasti on myöntänyt toimineensa piispan antaman ohjeistuksen vastaisesti. Hän on tietoisesti rikkonut annettuja ohjeita, joita hän on saanut muuta papistoa enemmän, kapituli toteaa ja pitää siksi Karastin toimintaa erityisen moitittavana", todetaan kapitulin päätöksessä.

Aikaisemmin sateenkaariparien vihkimisestä on saanut varoituksen kolme pappia. Yhdelle on annettu varoitus sateenkaariparin siunaamisesta. Yksi pappi on saanut vakavan moitteen, joka ei ole kirkkolain tuntema rangaistus.

Yhteensä kapitulit ovat tähän mennessä antaneet rangaistukset seitsemälle papille. Vihkineitä tai siunanneita pappeja on tiedossa kuutisenkymmentä.

Kuva: Olli Seppälä. Oulun tuomiokapitulin kyltti.

Lue myös:

Espoon tuomiokapituli antoi varoituksen sateenkaariparin avioliiton siunanneelle papille

Kolmas kapituli teki päätöksensä: Lapualta sateenkaariparien vihkijöille kirjalliset varoitukset

Oulun tuomiokapituli äänesti ja antoi sateenkaariparin vihkineelle papille kirjallisen varoituksen

Tuomiokapituli teki päätöksensä – Sadinmaalle vakava moite ja kehotus pysyä pappislupauksessa

Vihkijöille vakava moite ja kirjallinen varoitus – miten tuomiokapitulit oikein voivat rangaista?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.