Kolmas kapituli teki päätöksensä: Lapualta sateenkaariparien vihkijöille kirjalliset varoitukset

Lapuan hiippakunnan tuomiokapituli on antanut kirjallisen varoituksen kahdelle papille, jotka ovat toimittaneet samaa sukupuolta olevien parien kirkolliset vihkimiset. Tuomiokapituli päätti tänään keskiviikkona antaa varoitukset Seinäjoen seurakunnan pastorille Henna Salolle ja Jyväskylän seurakunnan pastorille Eeva-Kaisa Rossille.

Lue Salon ja Rossin kommentit päätökseen täältä.

Tuomiokapitulin lakimiesasessori Tuomas Hemminki vahvistaa Kotimaa24:lle, että kapituli teki päätöksen yksimielisesti.

Tuomiokapituli kertoo, että tapauksia käsitellessään se arvioi perusoikeuksiin kuuluvien uskonnonvapauden ja yhdenvertaisuuden suhdetta, voimassa olevia säännöksiä ja ohjeita sekä papin velvollisuuksia. Tuomiokapituli totesi, että Henna Salo ja Eeva-Kaisa Rossi ovat tietoisesti toimineet vastoin Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kantaa, Lapuan piispan Simo Peuran hiippakunnan papeille antamaa ohjeistusta, pappisviran velvoitteita ja pappislupaustaan.

– On valitettavaa, että asioita joudutaan ratkaisemaan tällä tavalla. Pappislupaus ja sitoutuminen kirkon järjestykseen ovat kuitenkin olennaisia velvoitteita. On meidän kaikkien yhteinen etu, että pidämme kiinni yhteisesti sovitusta ja antamistamme lupauksista, piispa Peura toteaa tuomiokapitulin tiedotteessa.

Ennen Lapuaa sateenkaaripareja vihkineiden pappien asiaa on käsitelty Helsingin ja Oulun tuomiokapituleissa. Oulun kapituli antoi Árpád Kovácsille kirjallisen varoituksen. Kai Sadinmaa puolestaan sai Helsingin kapitulilta vakavan moitteen.

Lapuan kapitulilta varoituksen saanut Eeva-Kaisa Rossi on Kotimaan kolumnisti. Hän kirjoitti toimittamastaan vihkimisestä 21.9. ilmestyneessä Kotimaa-lehdessä.

Lapuan tuomiokapitulin eteen oli kapitulin istunnon aikana kokoontunut joitakin vihkipappeja tukevia mielenosoittajia. Paikalla nähtiin myös muutama vastamielenosoittaja.

Täydennetty 18.10. kello 15.38.

Kuva: Krista Luoma / Ilkka ja Pohjalainen. Mico Ylimäki, Taru Yli-Panula ja Immanuel Grönlund istuivat jalkapuussa Lapuan hiippakunnan tuomiokapitulin edustalla Seinäjoella.

Lue myös:

Varoituksen saaneet papit: "Tein sen, mitä minun piti tehdä", "Tämä katsotaan loppuun asti"

Analyysi: Kapitulit tanssivat nuoralla – kaikkia kuuluu rangaista samalla tavalla tai ei ollenkaan

Vihkijöille vakava moite ja kirjallinen varoitus – miten tuomiokapitulit oikein voivat rangaista?

Oulun tuomiokapituli äänesti ja antoi sateenkaariparin vihkineelle papille kirjallisen varoituksen

Tuomiokapituli teki päätöksensä – Sadinmaalle vakava moite ja kehotus pysyä pappislupauksessa

Kolumni: Toimin piispani käskyä vastaan, sillä ihmisten elämät eivät odota

Lapuan tuomiokapitulin kanta sateenkaariparien vihkimisiin siirtyy – päätöstä lykättiin kuukaudella

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.