Riitaisalla Kokemäellä valtaa pitänyt Yhteisellä tiellä menetti 8 valtuustopaikkaa

Kokemäen seurakunnassa luottamushenkilöiden ja henkilöstön väliset suhteet ovat olleet pitkään erittäin haasteelliset. Kuva: Kaj Aalto

Riitojen repimässä Kokemäen seurakunnan kirkkovaltuustossa nyt käydyt seurakuntavaalit muuttivat vallan tasapainoa.

Viime vaaleissa vuonna 2018 seurakuntakeskuksen remonttia ajanut ryhmä Yhteisellä tiellä sai 19 valtuustopaikasta 14. Nyt sen paikat putosivat kuuteen.

Yhteisellä tiellä -ryhmää edustanut kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Hannu Heikola tuli valituksi, mutta aiempaa selvästi pienemmällä äänimäärällä. Neljä vuotta sitten Heikola sai 91 ääntä, nyt 29.

Vaalien ääniharavaksi nousi 87 ääntä saanut yrittäjä Lassi Haapanen. Satakunnan Kansan mukaan Haapanen arvelee äänimäärän johtuvan siitä, että hän vaihtoi leiriä Yhteisellä tieltä -ryhmästä Toimiva seurakunta -ryhmään.

Toimiva seurakunta sai viisi, keskusta viisi ja Kokemäen sosiaalidemokraatit kolme valtuustopaikkaa.

Kokemäellä seurakuntavaalien äänestysprosentti oli 22,7.

Kokemäen riitaisa tilanne juontaa seurakunnan rakennuskannan remonteista. Vuonna 2014 Kokemäellä nousi laaja rintama vastustamaan kirkon muuttamista monitoimisemmaksi. Kirkkoneuvosto päätti sen sijaan peruskorjata sisäilmaongelmien vuoksi käyttökiellossa olleen seurakuntakeskuksen.

Kotimaa selvitti Kokemäen tilannetta laajassa artikkelissa viime elokuussa.

Lue myös:

Kokemäen seura­kunnan päätöksen­teko jumissa – luottamus­henkilöt eivät tulleet kokoukseen

Kokemäen seura­kunnan riitaisa poikkeus­tila alkoi lähes vuosi­kymmen sitten, ja kirkko­herran sijaiset seuraavat toistaan – mistä on kyse?