Psykoterapeutit: Eksorksimi on myös muoti-ilmiö, jota mustavalkoinen ympäristö lietsoo

Lea Kujanpää ja Eero Junkkaala kuvattuna Pitäjänmäen kirkolla Helsingissä 16.5.2023

Eksorkismia kokeneita on viimeisen vuoden aikana tullut Uskontojen uhrien tuen (UUT) vertaistukiryhmiin aiempaa enemmän. Näin kertoo Kotimaalle UUT:n hallituksen jäsen ja vertaistukiryhmien vetäjä Thorleif Johansson.

Johanssonin mukaan vertaistukiryhmiin tulleet kertovat, miten heistä on ajettu henkiä karismaattisissa yhteisöissä, mutta myös kirkon herätysliikkeiden, esimerkiksi Kansanlähetyksen piirissä.

– Eksorkismia harjoitetaan etenkin pienryhmissä, Johansson sanoo.

Hän epäilee, että kyse on jonkinlaisesta muoti-ilmiöstä kristillisissä yhteisöissä.

UUT:n PSYKOTERAPEUTTI, oikeuspsykologi Pia Puolakka muistuttaa, että ajatus ihmisiin menevistä demoneista on uskonnoissa vanha, mutta se ei vastaa nykyajan käsitystä mielenterveydestä.

– Psykologian näkökulmasta joskus ihmiselle itselleen on helpompaa käsitellä asioita niin, että antaa niille hahmon. Ulkoistaa ne jollain tavalla. Jos ei ole terveydenhuollon pohjakoulutusta, keinot käsitellä tällaista ovat vähäiset. Ei pidä lähteä operoimaan ja auttamaan, mitä ei itse tunne, Puolakka varoittaa.

Puolakka toteaa, että ihmisen omat uskomukset vaikuttavat siihen, miten hän havainnoi ja tulkitsee näkemäänsä ja kokemaansa.

– Herkistyneessä mielentilassa on vastaanottavainen tietyille ärsykkeille ja näkee ne niin kuin haluaa nähdä. Esimerkiksi monilla läheisensä menettäneillä on kokemus sitä, että on nähnyt tai aistinut edesmenneen läheisensä.

Kun ajatus pahoista hengistä vaivaa ihmistä, eksorkismin sijaan Puolakka neuvoisi auttajaa poistamaan tilanteesta mystiikkaa ja yliluonnollisuutta kunnioittaen kuitenkin toisen vakaumusta.

– Tarjoa toisenlaista näkökulmaa, hän neuvoo.

PSYKOANALYYTIKKO JA -terapeutti Aili von Schulman puolestaan muistuttaa, että ihmiskunnan ydinkysymyksiä on aina ollut se, mihin paha pannaan. Pahuuden voima ihmisessä lähtee liikkeelle sisäisen ankaruuden vaateesta ja siitä, että ei ota vastuuta tekemisistään.

– Pahuuden voima voi vahvistua paljon, jos ympäristö on vaativa. Sitä saattaa ajatella demonisena.

Uskonnollisissa yhteisöissä saatetaan innostua pahojen henkien olemassaolosta ja eksorkismista. Se voi von Schulmanin mukaan johtua siitä, että niiden maailmankuva on mustavalkoinen.

– Mustavalkoisessa mentaliteetissa ihmisen mieli ei pääse kehittymään ja varhaiset traumat nousevat esiin. Sen sijaan sovituksellinen ilmapiiri – missä on kykyä vastaanottaa tunteita, kuunnella ja hyväksyä – sulattaa pahaa ihmisessä. Ihminen tarvitsee valtavasti rakkautta.

Eksorkistit mainitsevat usein riivaustilan tunnusmerkkeinä fyysisiä muutoksia ja kyvyn puhua latinaa tai jotain muuta muinaista kieltä.

Von Schulman toteaa, että psykoottisessa tilassa ihmisen aivojen kemia muuttuu. Hän voi hyvin nopeassa tahdissa vaikkapa laihtua parikymmentä kiloa, kun elimistö käy kovilla kierroksilla.

– Siinä voisi sanoa, että ihmiseen meni riivaaja, mutta kyseessä on psykoottinen ahdistus. Aivot on vain yksi elin, mutta mieli käyttää koko elimistöä.

Von Schulman muistuttaa, että lääketiede tuntee myös niin kutsutun vieraan aksenttioireyhtymän, jossa neurologisesta häiriöstä kärsivä puhuu itselleen oudolla aksentilla tai kielellä.

Hengellisillä yhteisöillä von Schulman näkee kuitenkin parhaimmillaan mahdollisuuden olla tukemassa ihmisen psyykkistä kasvua, jos ne tarjoavat lämpimän sylin ja sovittelevan ympäristön.

– Miten valtavan paljon meillä on hyvää ja kaunista! Elämä ohjautuu siihen suuntaan, mihin ajatuksia fokusoit. Jos fokusoit niitä pahoihin asioihin, jollain tavalla löydät pahaa ja alat ahdistua pelkoihisi, von Schulman sanoo.

Lue myös:

”Jeesuksen nimessä, lähtekää!” – Luterilaisetkin kaipaavat Suomessa yhä useammin pahojen henkien karkotusta

Pääkirjoitus: Pahojen henkien häätöä harjoitetaan nykyisin monissa kirkoissa – ymmärtääkö eksorkisti ihmismieltä?

 

Edellinen artikkeli”Jeesuksen nimessä, lähtekää!” – Luterilaisetkin kaipaavat Suomessa yhä useammin pahojen henkien karkotusta
Seuraava artikkeliSunnuntain evankeliumi: Verraton aarre on niin ihmeellinen, etteivät ruoste ja koit pysty siihen

Ei näytettäviä viestejä