Professori Janne Saarikivi Tuomasmessussa: Luostarit ovat ihmiskunnan tulevaisuus

Väitän, että tarvitsemme luostariviisautta enemmän kuin koskaan, suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi sanoi saarnatessaan Helsingin Tuomasmessussa. Saarikivi piti saarnansa viime sunnuntaina, kynttilänpäivänä, Helsingin Agricolan kirkossa.

Saarikivi totesi, että tuhannen vuoden ajan luostarit toimittivat Euroopassa ja Lähi-idässä kaikki yliopistojen, arkistojen ja museoiden tehtävät. Saarikivi huomautti, että vaikka luostareissa oli tietoa ja älyn voimaa, laitos oli nykyiseen tietojärjestelmään verrattuna konservatiivinen ja varovainen. Innovaatioita ei etsitty vaan pikemminkin pelättiin. Omaa erinomaisuutta ei korostettu.

"Voisi ajatella, että luostari ei ole nykyaikainen paikka. Minä väitän toisin. Väitän, että luostarit ovat ihmiskunnan menneisyys, mutta myös tulevaisuus", Saarikivi sanoi.

Hän jatkoi, että maailmassa, joka on tukehtumaisillaan hiilidioksidiin, raskasmetalleihin ja myrkkyihin, tarvitsemme ajatusta, että maailman keskipiste ei ole talous ja kasvu, vaan sivistyksen, kulttuurin ja luonnon säilyttäminen.

"Kristinuskossa on kysymys siitä, että käännymme pois omasta itsestä. Samalla käännymme kohti sitä, mitä kutsutaan Jumalaksi, elämän todellista merkitystä ja arvoa kohti."

Saarikiven mukaan maailmassa mitataan koko ajan, kenellä on jotakin toista enemmän, oli se sitten rahaa, rakkautta, uraa, suosiota, äänestäjiä, liikevaihtoa, someseuraajia, klikkauksia, palkintoja kauneuskilpailussa, kovempi marathon-aika tai isommat lihakset.

Kynttilänpäivän evankeliumi kertoi vanhasta Simeonista, joka tapasi Jeesus-lapsen Jerusalemin temppelissä. Saarikivi totesi, että Simeon on täydellinen vastakohta lähes kaikelle, mitä nykyisin pidetään arvossa. Hän ei ole uraihminen tai menestyjä. Hän ei ole nuori eikä seksikäs. Hänen elämässään ei ole kiintoisia elämyksiä, eikä se ole viihdyttävä.

"Simeon istuu koko elämänsä paikallaan samassa paikassa ja odottaa. Mikä voisi olla typerämpää? Yhteiskunnassamme vallitsevan retoriikan mukaan aika on hupeneva resurssi, joka tulee käyttää", Saarikivi sanoi.

Hänen mukaansa tehtävämme on kääntyä ja muuttaa itsekäs elämämme toisten palvelemiseksi.

"Älä valitse omaa itseä, valitse lähimmäinen! Älä valitsee omaa elämää, valitse toisten elämä! Älä valitse omaa juttua, valitse toisten jutut! Äläkä valitse menestystä vaan valitse luostari! Valitse yhteys pieniin, köyhiin, sairaisiin, hylättyihin, halveksittuihin. Siellä on Jumala, valo", Saarikivi saarnasi.

Saarnan voit lukea kokonaisuudessaan Kotimaan Digipostillasta.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Professori Janne Saarikivi Ylen kolumnissa: Emme valinneet isänmaata ja uskontoa, vaan ne valitsivat meidät

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.