Seurakuntaneuvosto: Vihkimiseen pitäisi riittää, että toinen puoliso kuuluu kirkkoon

Helsingin Paavalin seurakunnan seurakuntaneuvosto esittää, että kirkolliseen vihkimiseen riittäisi vain toisen vihittävän kuuluminen kirkkoon. Seurakuntaneuvosto hyväksyi jäsentensä Samuli Korkalaisen ja Petteri Äijön aloitteen tiistaina äänin 12–2.

Esitys lähetettiin Helsingin hiippakuntavaltuustolle. Sieltä se voi edetä kirkolliskokoukselle, joka tekee lopullisen päätöksen mahdollisesta muutoksesta kirkkojärjestykseen.

Tällä hetkellä kirkkojärjestyksessä todetaan, että molempien kirkossa vihittävien pitää olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä. Kirkollisen vihkimisen voi saada myös pari, josta toinen kuuluu luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkokuntaan.

Aloitteen tekijät pitävät vanhentuneena käytäntönä sitä, että kirkon jäsenyyttä vaaditaan molemmilta vihittäviltä. Aloitteen mukaan kirkko ikään kuin rankaisee niitä jäseniään, joiden aviopuoliso ei ole kristillisen kirkon jäsen.

”Vaikka avioliiton siunaaminen on mahdollista näissä tapauksissa, koetaan se kuitenkin yleisesti ’kakkosvaihtoehdoksi’”, aloitteessa todetaan.

Korkalaisen ja Äijön mukaan kirkko menettää tällä hetkellä mahdollisuuksia kohdata jäseniään ja heidän lähipiiriään.

Aloitteessa todetaan myös, että pappien vihkioikeus ei ole muuttuvassa yhteiskunnassa enää itsestäänselvyys.

”Laajentamalla kirkollisesti avioliittoon vihittävien joukkoa kirkko viestii myös yhteiskunnalle, että se haluaa toteuttaa tehtäväänsä tämän ajan suomalaisessa yhteiskunnassa ymmärtäen siinä tapahtuvat muutokset”, aloitteessa kirjoitetaan.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliProfessori Janne Saarikivi Tuomasmessussa: Luostarit ovat ihmiskunnan tulevaisuus
Seuraava artikkeliPiispa Kaarlo Kalliala eduskunnalle: ”Tehtävämme on rakentaa sekäetän maailmaa”

Ei näytettäviä viestejä