Presidentti Niinistö: Suomi ei ole saari

On yhteinen etu rakentaa hauraista maista vahvempia ja vakaampia, sanoi tasavallan presidentti Sauli Niinistö avatessaan sunnuntaina Yhteisvastuukeräyksen.

Niinistö toisti osin saamaa viestiä kuin eduskunnan istuntokauden avajaispuheessaan viime viikolla.

– Olen sanonut, että suomalaisen yhteiskunnan vahvuus perustuu nyt ja tulevaisuudessa sen eheyteen, siihen että kaikki pidetään mukana, Niinistö sanoi ja muistutti, että Suomen tulevaisuus on kuitenkin enenevässä määrin riippuvainen meitä ympäröivän maailman tapahtumista.

– Mielekkään tekemisen ja tulevaisuuden uskon merkitys on tullut meille suomalaisille entistä näkyvämmäksi Eurooppaa koettelevan pakolais- ja siirtolaisaallon myötä. Yli miljoona ihmistä, joista suuri osa nuoria miehiä, on tullut Eurooppaan etsimään turvallisempaa tulevaisuutta. Suomeenkin on tullut kymmeniä tuhansia ihmisiä ja lisää olisi tulossa.

Niinistön mukaan hyvää ei kuitenkaan riitä jaettavaksi rajattomasti.

– Me pystymme auttamaan vain heitä, jotka pakenevat todellista hätää. Suomi ei ole saari. Siksi on paitsi yhteinen vastuu myös yhteinen etu auttaa ihmisiä muuallakin, rakentaa hauraista maista vahvempia ja vakaampia, tehdä tulevaisuudesta turvallisempi. Siihen kekoon kantaa kortensa myös kirkon vuotuinen suurkeräys.

Niinistö puhui myös nuorten syrjäytymisen ehkäisemisestä, joka on tänä vuonna Yhteisvastuukeräyksen kohde sekä kotimaassa että ulkomailla.

– Syrjäytyneistä puhutaan usein kasvottomana massana, kerrataan kuinka heistä jokainen maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa. Silti kaikilla näistä nuorista on oma, erityinen taustansa ja tarinansa. Jokainen heistä on arvokas ja lähes jokaisella olisi annettavaa ja saatavaa opiskelussa, harrastuksissa, työelämässä – yhteisissä asioissa, jotka hyvään elämään kuuluvat, Niinistö sanoi.

Puheensa lopuksi presidentti Niinistö esitti toiveen, että kansalaiset ja yhteisöt osallistuisivat aktiivisesti Yhteisvastuukeräykseen. Presidentin mukaan apua tarvitaan nyt ehkä enemmän kuin koskaan.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Yhteisvastuukeräys käynnistyy jälleen

Jolkkonen: Presidentin puhetta tulkittu pahantahtoisesti

Edellinen artikkeliJazz-messu herätti tunteita Kymin kirkossa
Seuraava artikkeliKirkkoherralle nimikkopitsa paikallispitseriaan

Ei näytettäviä viestejä