Päivi Räsänen: Suomessa oikeus vaihtaa uskontoa

Kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) mielestä turvapaikanhakijoita on informoitava uskonnonvapaudesta ja siitä, että Suomessa voi vaihtaa uskontoa.

Räsänen on jättänyt tänään hallitukselle kirjallisen kysymyksen uskonnonvapauden turvaamisesta vastaanottotoiminnassa.

Räsäsen mukaan vastaanottokeskuksilla on tärkeä ensivaiheen tehtävä kertoa turvapaikanhakijoille suomalaisen yhteiskunnan pelisäännöistä, joihin kuuluu myös uskonnonvapauden periaate.

”Uskonnonvapaus on universaali ihmisoikeus, joka merkitsee oikeutta harjoittaa ja toteuttaa omaa uskontoa, oikeutta uskonnottomuuteen sekä oikeutta vaihtaa uskontoa. Suomessa perustuslaki turvaa uskonnonvapauden. Uskosta saa puhua ja sitä saa julkisesti harjoittaa. Uskonnosta saa myös luopua ja uskonnon vaihtaminen tai uskoon tuleminen on kaikille sallittua.  Mikään uskontokunta ei voi oman jäsenistönsä uskonnonvapautta rajoittaa”

Räsäsen mukaan on syytä puolustaa islamilaisen väestön oikeutta täyteen uskonnonvapauteen, sillä joidenkin islamin tulkintojen mukaan muslimilla ei olisi oikeutta vaihtaa uskontoa. Lisäksi turvapaikanhakijat tulevat usein maista, joissa uskonnon- ja sananvapautta, yhdistymis- ja kokoontumisvapautta rajoitetaan.

”Myös seurakunnilla ja kristityillä on täysi oikeus pitää esillä kristinuskon sanomaa maahanmuuttajien keskuudessa”, Räsänen toteaa.

Räsänen muistuttaa, että myös vastaanottokeskusten suomalaisten vapaaehtoistyöntekijöiden on tärkeää sisäistää uskonnonvapauden periaatteet.

Kuva: Pasi Leino.

Edellinen artikkeliMonimuotokoulutus: aikuisen tie uuteen ammattiin
Seuraava artikkeliPatmoksen muslimityö on käytännön neuvontaa ja hengellistä apua

Ei näytettäviä viestejä