Päivämäärästä pidettiin kiinni – Jokioisilla rippikoululaiset konfirmoitiin yksi kerrallaan

Jokioisten seurakunnan talvirippikoulu käynnistyi aivan normaalisti ja hiihtoloman aikana oltiin leirillä. Sitten kuitenkin tuli korona ja muutti kaiken.

– Oltiin tilanteessa, jossa konfirmaatiopäiväksi oli merkitty 26.4. mutta yli kymmenen hengen kokoontumiset kielletty. Konfirmaatio näyttäisi siirtyvän johonkin hamaan tulevaisuuteen, taustoittaa seurakuntapastori Johanna Parviala Jokioisten seurakunnasta.

Lounais-Hämeessä ei kuitenkaan jääty tuleen makaamaan. Rippikoululaisille päätettiin tarjota mahdollisuus tulla konfirmoitavaksi alun perin sovittuna päivänä. Malli olisi kuitenkin sovellettu: jokainen nuori saapuisi alttarille yksitellen.

– Idean keksi alun perin nuorisotyönohjaajamme Heikki Lähdekorpi. Tartuin ajatukseen, ja muut työkaverit oli helppo yllyttää mukaan, Parviala sanoo.

Ajatus yksitellen toteutetusta konfirmaatiosta otettiin hyvin vastaan myös 22-henkisen rippikouluryhmän joukossa.

– Konfirmoimme viime sunnuntaina yksi kerrallaan 12 henkeä ja yhden nuoren vielä hiukan myöhemmin. Loppujen konfirmointipäivä ei vielä ole tiedossa.

Seurakuntapastori kertoo, että poikkeuksellinen tilaisuus piti aikatauluttaa tarkasti. Yhtä konfirmoitavaa varten oli varattu aikaa runsaat 20 minuuttia.

– Siihen aikaan sisältyi myös alban valitseminen ja pukeminen päälle eteisessä. Alttarin edessä kukin konfirmoitava oli noin 12 minuuttia.

Parvialan lisäksi konfirmaatiosta huolehtivat kanttori, kaksi nuorisotyönohjaajaa ja muutama isonen.

Turvallisuudesta ei tingitty

Johanna Parviala kiittelee nuorten ja heidän perheidensä suhtautumista poikkeukselliseen järjestelyyn. Kaikki rippikoululaiset tulivat paikalle sovittuna aikana.

Normaalista konfirmaatiojumalanpalvelusta poiketen ehtoollista ei vietetty. Kirkko ei tällä kertaa ollut myöskään täpötäynnä väkeä. Mutta ei tyhjäkään.

– Jokainen konfirmoitava sai ottaa kuusi henkilöä mukaan kirkkoon. Penkissä istui vanhempia, sisaruksia ja kummeja. Monet kuvasivat tilaisuuden ja kertoivat katsovansa videon aikanaan pidettävissä rippijuhlissa.

Turvallisuudesta luonnollisesti huolehdittiin kaikin tavoin. Ristikulkueessa käytettyä ristiä desinfioitiin tietyin väliajoin.

– Huolehdimme tarkasti myös siitä, että turhia kohtaamisia ihmisten välillä ei syntynyt.

Parviala koki erilaisen konfirmaatiotilaisuuden hyvin koskettavana. Toki se oli pituutensa takia myös fyysisesti rankka.

– Myös konfirmoitavat ja heidän perheensä pitivät tilaisuudesta. Olemme saaneet paljon positiivista palautetta.

Seurakuntapastori huomauttaa, että koronan takia kaikki asiat tuntuvat tällä hetkellä jotenkin roikkuvan ilmassa.

– Olikin hyvä saada joku asia hoidettua alta pois.

Kuva: Heini Kataja-Kantola

Lue myös:

Seurakunnat valmistautuvat siirtämään rippileirejä – näin suunnitelmat etenevät eri puolilla maata

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.