Pääkirjoitus: Nyt on kannustavien ja uskoa tulevaisuuteen sisältävien onnittelupuheluiden aika

Korona koettelee jokaista ikäryhmää, vaikkakin eri tavoin. Omalla kierolla tavallaan se on vaikeuttanut lukioissa ja ammattioppilaitoksissa olevien nuorten opintojen loppusuoraa.

Tänä keväänä ylioppilaskirjoitukset kokonaan tai osittain on kirjoittanut lähes 40 000 abiturienttia.

Ylioppilaskokeita aikaistettiin koronan takia. Siksi osa kokelaista joutui kirjoittamaan viisi eri ainetta samalla viikolla.

Ammattikouluissa tutkinnon suorittaa tänä vuonna noin 80 000 opiskelijaa ja ammattikorkeakouluissa 30 000 opiskelijaa, valtaosa heistä keväällä.

***

Lisäpaineita valmistuville tai opintonsa päättäneille on tuonut se, että jatko-opinnot mahdollistavien pääsykokeiden toteutus on koronan takia edelleen osin auki.

Yliopistot ovat linjanneet, että valinnat järjestetään kevään ja kesän aikana vaihtoehtoisilla fyysistä kontaktia välttävillä tavoilla.

Nuori joutuu rakentamaan tulevaisuuttaan moninkertaisessa paineessa ja epävarmuudessa verrattuna aikaan ennen koronaa.

***

Yksi koronan aikaansaama muutos on se, että koulunsa tai opintonsa päättäneiden valmistujaisjuhlat on tältä keväältä peruttu. Todistukset tutkinnoista lähetetään koteihin postitse.

Koulutusjärjestöt ovat Kuntaliiton ja opiskelijajärjestöjen kanssa neuvoteltuaan päätyneet suosittamaan, että ylioppilasjuhlat ja ammattiin valmistuvien juhlat järjestetään oppilaitoksissa elokuun lopussa.

Valmistujaisjuhlat ja ylioppilasjuhlat ovat ennen kaikkea perhejuhlia.

Vaikka yli kymmenen hengen perhejuhlat eivät olisi enää kiellettyjä toukokuun lopussa, viisainta on jättää ne nyt pitämättä ja siirtää kaikki isompia ihmismääriä kokoava juhlinta elokuun lopulle.

Onnitteluja ja kannustusta ei pidä kuitenkaan siirtää loppukesään. Nyt jos koskaan on kannustavien ja uskoa tulevaisuuteen sisältävien onnittelupuheluiden aika.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus on julkaistu Kotimaa-lehdessä 30.4.

Kuva: Jukka Granström

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliPäivämäärästä pidettiin kiinni – Jokioisilla rippikoululaiset konfirmoitiin yksi kerrallaan
Seuraava artikkeliMikä on somepapin loinen? – Tänä vappuna kelpaa huonompikin vitsi

Ei näytettäviä viestejä