Seurakunnat valmistautuvat siirtämään rippileirejä – näin suunnitelmat etenevät eri puolilla maata

Koronavirusepidemia vaikuttaa kesän rippikoululeireihin, päivärippikouluihin ja konfirmaatioihin. Rippikoulutyön ja seurakuntakasvatuksen asiantuntija Jari Pulkkinen Kirkkohallituksesta kertoo, että seurakunnissa etsitään parhaillaan keinoja rippikoulujen toteuttamiseksi.

– Teemme yhdessä kaikkemme, että kodeissa päästäisiin viettämään rippijuhlia tänäkin vuonna, Pulkkinen sanoo.

Vaihtoehtoja on hänen mukaansa monia. Yksi tapa on siirtää rippikoululeirit ja päivärippikoulut myöhempään ajankohtaan. Rippikoulu voidaan myös toteuttaa osittain etänä.

Piispojen 3.4. antaman ohjeen mukaan rippikouluun tulisi kaikissa tapauksissa kuulua intensiivijakso, joka toteutetaan leirimuotoisena tai päivärippikouluna. Piispainkokous käsittelee rippikoulujen järjestämistä 15.4. ja voi antaa sen jälkeen lisäohjeita.

– Mahdollinen etärippikoulu olisi siis eräänlainen tukitoiminto. Etärippikoulua varten on laadittu oma ohjeistuksensa, Jari Pulkkinen sanoo.

Hän painottaa, että ihmisten terveys ja sitä turvaavat viranomaismääräykset ovat ehdoton lähtökohta.

– Leirejä ja muita rippikoulukohtaamisia järjestetään vasta, kun viranomaiset ovat antaneet siihen selkeän luvan.

Jyväskylässä suunnitelmat jo pitkällä

Sitä, miten rippikoulut toteutetaan koronaepidemiasta huolimatta, suunnitellaan nyt eri puolilla maata. Jyväskylässä linjaukset kesän rippikouluista tehdään tällä viikolla, kertoo vs. rippikoulupappi Ville von Gross Jyväskylän seurakunnasta.

Suomen suurimmassa seurakunnassa on jo tehty suunnitelma ja alustavat tilavaraukset siihen, että kesän kaikki 36 leirimuotoista rippikoulua siirrettäisiin pidettäväksi syyslomalla, joulun välipäivinä tai uudenvuoden ja loppiaisen välillä.

– Olemme varanneet kaikki mahdolliset tilat Vierumäkeä myöten. Leirikeskusten kanssa on sovittu, että vahvistamme varaukset pääsiäisen jälkeisellä viikolla, von Gross sanoo.

Alkukesäksi suunniteltujen Viron ja Ahvenanmaan rippikoulujen osallistujille on tarjottu mahdollisuutta myös etärippikouluun. Kiinnostus jäi kuitenkin vaimeaksi. Kaikkiaan 45 rippikoululaisesta vain kolme ilmoitti halukkuutensa etärippikouluun.

Mikkelissä pelivaraa toukokuulle saakka

Mikkelissä on laadittu useita alustavia suunnitelmia leirien pitämiseksi eri ajankohtina, kertoo nuorisotyönohjaaja Risto Luukkanen Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnasta. Leirit on tarkoitus aloittaa heti, kun tilanne sallii.

Rippikoululaisille ja heidän vanhemmilleen on luvattu ilmoittaa järjestelyistä viimeistään 20.5.

– Tavoite on, että halukkaat pääsevät riparille ja heidät konfirmoidaan tämän vuoden aikana. Jokaiselle riparille on tarkoitus pitää lähijakso. Epidemian kulku määrää, miten pitkä ja milloin se on.

Rippikoulut järjestetään tavalla tai toisella, Tampereelta todetaan

Tampereella seurakuntayhtymän johtoryhmä käsittelee rippikoulujen ja kesän leirien järjestämistä 21.4. Yhteisen kasvatuksen johtava pappi Mikko Wirtanen kertoo, että rippikoulujen järjestämisestä on keskusteltu seurakunnissa j, johtavien nuorisotyönohjaajien kokouksessa. Asiaa on käsitelty myös Poikkeukselliset rippikoulut -työryhmässä, joka perustettiin selvittämään rippikoulujen järjestämistä koronaviruksen aiheuttamissa muuttuneissa oloissa.

– Tässä vaiheessa pidämme vielä kaikki vaihtoehdot avoimina. Valmistelemme erilaisia mahdollisuuksia, punnitsemme niitä ja teemme esityksemme johtoryhmälle, Wirtanen sanoo.

Hänen mukaansa yhtymässä perehdytään nyt etätoteutuksen mahdollisuuksiin, kartoitetaan leirikeskusten tilannetta ja mietitään, miten nuorten ja perheiden ääni tulee hyvin kuultua.

– Olennaisinta on, että rippikoulut järjestetään tavalla tai toisella, ja jokainen rippikoulun käynyt nuori konfirmoidaan. Pidämme myös erittäin tärkeänä, että jokaiseen rippikouluun sisältyy leirijakso tai cityripareilla päiväkoulujakso. Näin piispatkin ovat linjanneet.

Helsingissä edessä palapeli

Helsingissä seurakuntayhtymän johto tekee yhteisen linjauksen kesän leiritoiminnasta huhtikuun lopulla. Mahdollinen varasuunnitelma rippikoulujen järjestämisestä hiotaan sitten, kun yhtymän yhteinen päätös on tiedossa, kertoo yhtymän nuoriso- ja rippikoulutyön pastori Ilmari Syrjälä.

Edessä on melkoinen palapeli, sillä koulujen lomaviikkojen ja viikonloppujen leirivuorot on jaettu Helsingin kahdenkymmenen seurakunnan kesken jo viime keväänä.

– On otettava huomioon niin tila- kuin henkilöstöresurssit, Syrjälä toteaa.

Rippikoulut aiotaan joka tapauksessa järjestää myös Helsingissä joko kesän tai syksyn aikana.

– Rippikoululaisille pyritään järjestämään myös leirijakso, vaikka lyhyempikin. Jos ei kesällä, niin myöhemmin sen jälkeen, kun kokoontumista, liikkumista ja sosiaalisia kontakteja koskevat rajoitukset on purettu, Syrjälä sanoo.

Kuva: Olli Seppälä

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliSuomen Pipliaseura sai kiinalaisilta kristityiltä paketillisen hengityssuojaimia
Seuraava artikkeli”Olemme osallisia, emme täydellisesti mutta todellisesti” – Mitä menetetään, kun ehtoolliselle ei pääse?

Ei näytettäviä viestejä