Paavilta iso yllätys luterilaisille

Paavi Franciscus on antanut ymmärtää, että luterilais-katolilainen aviopari voi osallistua katolisessa messussa ehtoolliselle.

Tai ainakaan hän ei kieltänyt sitä.

– Puhukaa Jumalalle ja menkää eteenpäin. En sano mitään muuta, paavi muun muassa lausui.

– Kysyn itseltäni, eikö meillä ole sama kaste. Ja jos meillä on sama kaste, sitten meidän täytyy edetä yhdessä, hän myös sanoi.

Toisaalta hän lausui myös, ettei hän uskalla antaa lupaa, koska se ei ole hänen päätäntävallassaan.

Yllättävä kanta kuultiin viime sunnuntaina, kun paavi vieraili Roomassa saksalaisessa luterilaisessa kirkossa. Paaville oli mahdollista esittää kysymyksiä. Yksi kysymyksen esittäjistä oli luterilainen Anke de Bernardinis, joka on naimisissa katolilaisen miehen kanssa. Juuri hänelle paavi lausui häkellyttävät sanansa.

Paavin vastaus on jo ehtinyt herättää paljon puhetta suuntaan ja toiseen. Esimerkiksi
Catholic News Service

tulkitsee paavin vastausta siten, ettei paavi voinut antaa luterilaisen ja katolilaisen ehtoollista yleistä ohjetta. Tästä huolimatta paavi katsoi, että kyseisen parin pitää rukoilla, tutkia ja toimia sen jälkeen omantuntonsa mukaisesti.


National Catholic Reporter

puolestaan toteaa, että katolilais-luterilaiset parit voivat nyt henkilökohtaisesti päättää, osallistuvatko he ehtoolliselle katolisessa kirkossa. Lehti huomauttaa myös, että paavin avaus herättää laajasti huomiota, koska katolilaisen opetuksen mukaan ehtoollisen antaminen esimerkiksi luterilaisille ei normaaleissa olosuhteissa ole mahdollista.


Catholic News Agencyn
haastattelema asiantuntija painottaa omissa kommenteissaan, ettei katolisen kirkon opetus ole muuttunut ja painottaa sitä, miten paavi ei kuitenkaan suoraan antanut lupaa.

Lue myös:

Suomalaispiispa sai paavin jakaman ehtoollisen

Edellinen artikkeliSuomen vanhimman teologisen tiedekunnan asemasta keskustellaan
Seuraava artikkeliLapuan hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä