Suomalaispiispa sai paavin jakaman ehtoollisen

Oulun nykyinen piispa Samuel Salmi kertoo saaneensa ehtoollista itseltään paavilta tuoreessa Suomen luterilaisten nykypiispojen hengellistä tietä käsittelevässä kirjassa.

Salmi, joka oli vielä tuolloin ”tavallinen” pappi, matkusti alkuvuodesta 1993 yksityishenkilönä Roomaan. Hän sai hotellihuoneeseen puhelun, jossa häntä pyydettiin saapumaan seuraavana aamuna kello 6.30 Pietarinkirkon pronssioven eteen. Puhelimessa kerrottiin, että hän tulisi tapaamaan paavi Johannes Paavali II ja osallistumaan ehtoolliselle, eukaristiaan.

Puhelun taustalla oli vuosia aiemmin Kirkkojen maailmanneuvostossa solmittu yhteys Max Thurianiin, ekumeenisen Taizé-yhteisön pääprioriin. Salmi oli kertonut Thurianille Rooman-matkastaan kirjeellä. Vastaus kirjeeseen tuli yllättävän puhelinsoiton muodossa.

Salmen mukaan kyse oli merkittävästä ekumeenisesta eleestä: luterilainen pappi sai osallistua ehtoollisenviettoon paavin yksityiskappelissa. Virallisesti katolisen kirkon ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon välillä ei ole ehtoollisyhteyttä.

Kuva: Jaani Föhr

Edellinen artikkeliHelsinkiläisten uskonnollisuudesta löytyi yllättävä piirre
Seuraava artikkeliHindulaiset juhlivat äitijumalatarta, joka antaa energian miesjumalille

Ei näytettäviä viestejä