Pääkirjoitus: Jumalanpalvelus­päiville pitää antaa pitkä miinus pappis­keskeisyydestä

Mari Teinilä kuvattuna 1.6.2021

Kuopiossa oli viime viikonvaiheessa koolla ensimmäistä kertaa sitten pandemian alkamisen isompi joukko ihmisiä kirkollisilla päivillä. Kuopion musiikkikeskukseen kokoontui yli 500 ihmistä.

Kyseessä oli Jaetut eväät -jumalanpalveluspäivät, jotka järjestettiin nyt neljännen kerran. Pandemian takia päivät oli jo kertaalleen jouduttu siirtämään.

Jo pelkästään ihmisten tapaaminen, vaikka pääosin maskien takaa, oli osallistujille rikastuttava kokemus.

Monipuolinen ohjelma ja erityisesti piispa Mari Leppäsen sekä Luterilaisen maailmanliiton ekumeenisten asioiden apulaispääsihteerin Dirk G. Langen alustukset keräsivät kiitosta jo päivien aikana käytäväkeskusteluissa ja sosiaalisessa mediassa.

Jumalanpalvelusta koskevia näkemyksiä jaettiin myös kanavissa. Kotimaa kertoo enemmän päivien ohjelmasta.

***

Jumalanpalveluspäiville pitää antaa kuitenkin pitkä miinus pappiskeskeisyydestä. Se ei koske pelkästään Jaetut eväät -jumalanpalveluspäiviä. Kirkon tapahtumissa pääsääntöisesti vain papisto saa puheaikaa.

Papiston päivillä tämän ymmärtää, mutta kun käsitellään esimerkiksi jumalanpalvelusta, tärkeitä näkökulmia löytyisi myös muilta. Jos vain on tahtoa kuunnella.

Jaetut eväät -pääohjelman puhujissa oli yksi maallikko, toimittaja ja kirjailija Kaisa Raittila. Hän oli yhtenä kolmesta puhujasta tilaisuudessa, joka käsitteli köyhien paikkaa kirkossa. Raittilan alustukseen sekä keskusteluun varattu aika jäi kuitenkin aiottua lyhyemmäksi.

***

Kun seuraavia Jaetut eväät -jumalanpalveluspäiviä tai muita kirkon kehityspäiviä suunnitellaan, on viisasta antaa tilaa piispojen ja pappien lisäksi myös muille työntekijäryhmille, esimerkiksi diakoniaviranhaltijoille ja kanttoreille.

Lisäksi seurakuntien luottamushenkilöillä ja muilla maallikoilla on jumalanpalvelukseen ja muuhunkin seurakunnan toimintaan liittyviä näkemyksiä, joita kannattaa jakaa.

Kirjoittaja on Kotimaan päätoimittaja. Pääkirjoitus julkaistaan 25.3.2022 ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä.

Lue myös:

Kirkon jumalanpalvelus­päivät alkoivat Kuopiossa – ”Niin kauan kuin meillä on lapsia ja lintuja, meillä on toivoa”

Piispa Jari Jolkkonen: Ilman jumalan­palvelusta kristin­usko typistyy moraali­järjestelmäksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispa Kaisamari Hintikka: Venäjän hyökkäyksen tuomitseminen on tärkeämpää kuin kirkko­liittojen jäsenyys­intressit
Seuraava artikkeliMysteerikuva: Ketkä neljä naista? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Ei näytettäviä viestejä