Piispa Jari Jolkkonen: Ilman jumalan­palvelusta kristin­usko typistyy moraali­järjestelmäksi

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen on julkaissut jumalanpalvelusta koskevan paimenkirjeen videomuodossa. Video on julkaistu tänään, jolloin Kuopiossa alkavat Jaetut eväät -jumalanpalveluspäivät. On myös kulunut kaksi vuotta siitä, kun piispat pandemian alettua kehottivat seurakuntia pitämään jumalanpalveluksia vain etäyhteyksien kautta.

Paimenkirje Palvovan kiitoksen juhla – miten vietämme jumalanpalvelusta on runsaan puolen tunnin mittainen. Videolla piispa Jolkkonen kertoo jumalanpalveluksen vieton taustoista, teologisista ydinasioista ja käytänteistä, käyden läpi messun jokaisen vaiheen.

Video on kuvattu suurelta osin Kuopion tuomiokirkossa. Sen voi katsoa täältä.

Tämä paimenkirje saattaa olla kirkossa ensimmäinen videoformaatissa julkaistu.

– Paimenkirje on toki yleensä kirjallinen, mutta nyt asian luonteen eli jumalanpalveluksen vuoksi se on tehty videomuodossa. Se pyrkii kysymään, miksi vietämme jumalanpalvelusta ja miten sitä vietetään, Jari Jolkkonen sanoo.

Video on suunnattu seurakunnan työntekijöille ja kirkon alan opiskelijoille. Sen tarkoitus on Jolkkosen mukaan vahvistaa seurakuntalaisten osallisuutta ja osallistumista messun toteutukseen.

Sen sijaan kysymys, kuinka saada lisää kävijöitä messuun, on Jolkkosen mukaan jätetty tietoisesti seurakuntien pohdittavaksi.

Kirkkoa koskeva julkisuus on kiinnostuneempi moraalista kuin jumalanpalveluksesta

Paimenkirjeen tekeminen aloitettiin Jolkkosen mukaan jo ennen pandemiaa.

– Korona vaikeutti tämän tekemistä, mutta se vahvisti samalla tämän tarvetta, koska jumalanpalvelus tarvitsee nyt uutta virtaa ja virikettä.

Omana motiivinaan Jolkkonen mainitsee sen, että kaiken taustalla on rakkaus jumalanpalveluksen viettämiseen ja akateeminen kiinnostus sen tutkimiseen. Hän kertoo, että paimenkirjettä häneltä on pyydetty jo viranhoidon alkuvuosina.

– Piispan virassa tämä on jäänyt hieman taka-alalle, koska ”maailma” tai julkisuus, myös kirkollinen keskustelu, tuntuu usein olevan kiinnostunut vain moraalia ja politiikkaa koskevista asioista.

Kristinusko voi tällöin Jolkkosen mukaan typistyä helposti moraalijärjestelmäksi.

– Jumalanpalvelus ja siihen kiinnittyvä hengellinen elämä jäävät helposti katveeseen.

Korona-ajalla on tunnetusti ollut vaikutuksia jumalanpalvelukseen. Jolkkonen arvioi, että pakollisen digiloikan ansioista seurakunnat ovat löytäneet striimauksen.

– Toisaalta rajoitusten takia jumalanpalvelusten kävijämäärät ovat laskeneet voimakkaasti. Tämä oli yksi syy, miksi halusin ajoittaa tämän paimenkirjeen ajankohtaan, jolloin rajoitusten voimaan astumisesta tulee kaksi vuotta ja jolloin rajoituksista vihdoin ollaan pääsemässä.

Jumalanpalvelusuudistus oli onnistunut – mutta sen kaikkia mahdollisuuksia ei vielä sovelleta

Paimenkirje on johdatus jumalanpalveluksen viettämiseen, mutta se ei Jolkkosen mukaan sisällä mitään uutta tai ihmeellistä

– Tässä annetut ohjeet perustuvat kirkkokäsikirjan ja Jumalanpalveluksen oppaan antamaan raamiin. En halua enkä voikaan antaa mitään siitä poikkeavia ohjeita.

Jolkkonen arvioi, että vuosituhannen alun jumalanpalvelusuudistus oli onnistunut. Hän toteaa kuitenkin, että kaikkea sen mahdollisuuksia, löydöksiä ja hedelmiä ei ehkä ole täysimittaisesti ruvettu soveltamaan.

Jumalanpalvelus on Jolkkosen mukaan pohjimmiltaan kiitosjuhla. Suomalainen toimittamisen tapa on hänestä kuitenkin yleensä hieman varovainen, pidättyvä, ehkä ankeakin.

– Toivoisin, että kiitollisuus pääsisi vahvemmin esille. Kiitollisuus perustuu siihen, kuka Jumala on ja mitä hyvää hän meille jatkuvasti lahjoittaa. Sillä on erittäin suuri merkitys myös ihmisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta. Kiitollisuus ei sulje pois kärsimyksen todellisuutta, sillä myös vaikeuksissa meillä on lupa nimetä Jumalan lahjoja ja tuntea niistä kiitollisuutta.

Lue myös:

Kirkon jumalanpalvelus­päivät alkoivat Kuopiossa – ”Niin kauan kuin meillä on lapsia ja lintuja, meillä on toivoa”

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Piispa Jari Jolkkonen: Ilman jumalanpalvelusta kristinusko typistyy moraalijärjestelmäksi

Edellinen artikkeliSuomalaisten teologien vetoomus: Russkij mir -aate on kristillisen uskon vastainen
Seuraava artikkeliKirkon jumalanpalvelus­päivät alkoivat Kuopiossa – ”Niin kauan kuin meillä on lapsia ja lintuja, meillä on toivoa”

Ei näytettäviä viestejä