Oulun piispa Jukka Keskitalo tuomitsee jyrkästi saamelaisiin kohdistuvan vihapuheen

Oulun piispa Jukka Keskitalo. Kuva: Olli Seppälä

Saamelaiskäräjälain uudistamista koskeva keskustelu on levinnyt laajalle ja herättänyt tunteita. Uhkaavat äänenpainot ovat lisääntyneet ja saamelaisaktiivit ovat saaneet avoimen rasistisia viestejä. Yle uutisoi 23.11., että jotkut saamelaisasioihin julkisesti kantaa ottaneet ovat saaneet vihapostia jopa kotiinsa.

Oulun piispa Jukka Keskitalo otti asiaan kantaa julkisella Facebook-sivullaan 26.11. Hän kertoo kuulleensa saamelaisilta ystäviltään, että saamelaisiin kohdistuvan vihapuheen määrä on viime viikkoina voimakkaasti lisääntynyt. Keskitalo tuomitsee vihapuheen ehdottomasti.

"Vaikka olisi kuinka erilaisia mielipiteitä, niin henkilöön, hänen identiteettiinsä ja alkuperäiskansa-asemaansa kohdistuva ruma puhe, jopa vihapuhe, ei kerta kaikkiaan ole hyväksyttävää", hän kirjoittaa päivityksessään.

Keskitalo kehottaa kaikkia pidättäytymään edellä mainitun kaltaisesta puheesta. Hän toivoo, että ihmiset myös puuttuisivat vihapuheeseen siihen törmätessään. Hän kehottaa muistamaan kultaisen säännön opetuksen: "Kaikki minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää se heille".

Saamelaisten kotiseutualueen piispana Keskitalo on aiemminkin ottanut näkyvästi kantaa saamelaisten puolesta. Tammikuussa 2022, kun Keskitalo tapasi paavi Franciscuksen, Keskitalo luovutti yhdessä Inarin kirkkoherra Tuomo Huuskon ja pastori Mari Valjakan kanssa tälle pohjoissaamen kielelle käännetyn Raamatun.

– Olkoon se merkkinä siitä, että yhteinen unelmamme kirkosta, joka saisi yhä enemmän alkuperäiskansan kasvoja, on toteutumassa, Keskitalo sanoi tuolloin.

Keskitalo vetosi paaviin ja esitti, että kirkkojen on pyydettävä saamelaisilta anteeksi menneisyyden väärinkäytösten ja rakenteellisten syntien vuoksi. Hän kertoi pitävänsä erityisen tärkeänä Suomessa käynnistynyttä saamelaisten totuus- ja sovintoprosessia, jonka tarkoituksena on aidosti kuulla saamelaisten kertomuksia ja etsiä totuutta ja sovintoa menneisyyden kipeistä asioista.

Lue myös:

Piispa Jukka Keskitalo Vatikaanissa: Kirkon on syytä pyytää saamelaisilta anteeksi rakenteellisia syntejä, jotka vaikuttavat edelleen

Paavi pyysi anteeksi alkuperäis­kansojen lasten kaltoin­kohtelua Kanadan-vierailullaan, jonka hän nimesi katumus­matkaksi

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!