Opetushallitukselle moitteet Virsivisan järjestelyistä peruskoulussa

Opetushallitus on saanut apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuojalta moitteet tavasta, jolla se on järjestänyt Virsivisa-kilpailun peruskouluissa yhteistyössä Kirkkohallituksen ja Seurakuntien Lapsityön Keskus ry:n (SLK ry) kanssa.

Virsivisan järjestämisestä tuli eduskunnan oikeusasiamiehelle kolme kantelua. Kantelijat katsoivat, että osallistumalla Virsivisan järjestämiseen Opetushallitus rikkoo julkisen vallan velvoitetta puolueettomuuteen.

Lisäksi kantelijoiden mielestä visan järjestäminen eri oppiaineiden yhteydessä on vastoin perusopetuksen tunnustuksettomuutta.

Virsivisa-kilpailua on järjestetty vuodesta 2003 alkaen joka toinen vuosi, ja se on suunnattu perusopetuksen 3. ja 4. vuosiluokan oppilaille. Visa tapahtuu kolmessa vaiheessa, joista paikallistasolla opetellaan 20 virttä ja seuraavilla alue- ja finaalitasoilla viisi virttä lisää. Visaan osallistutaan kolmen hengen joukkueina. Viime lukuvuonna osallistujia oli 4500 yhteensä 66 kunnassa. Määrä on alle viisi prosenttia ikäluokkien koululaisista.

Virsivisan ensi vaiheessa opetellaan tunnettuja virsiä, kuten Suvivirsi ja Enkeli taivaan, mutta myös tuntemattomampia. Jatkossa vähemmän tunnettujen virsien osuus kasvaa.

Pajuoja perustaa arvionsa perusopetuksen opetussuunnitelmaan, perustuslakiin ja perustuslakivaliokunnan mietintöön vuodelta 2014. Hän katsoo Opetushallituksen ja SLK ry:n kouluille lähettämien Virsivisaa koskeneiden tiedotteiden olleen ristiriidassa keskenään.

Opetushallitus korosti kirjeessään visaan osallistumisen vapaaehtoisuutta.

Pajuoja katsoo, että virsien laulamiseen sisältyy lähtökohtaisesti voimakas uskonnon harjoittamiseen viittaava elementti.

– Virsivisan järjestäjäorganisaation mukaan sen missiona onkin vahvistaa lasten kristillistä identiteettiä ja sitoutumista seurakuntaan, Pajuoja sanoo tiedotteessaan.

Apulaisoikeusasiamies pitää selvänä, että opetus tulee toteuttaa opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti. Opettajan velvollisuus on noudattaa opetussuunnitelmaa, joka ei saa sisältää tunnustuksellisuutta uskonnon opetuksessa.

– Virsivisaan osallistuminen merkitsee myös sitä, että uskonnon opetuksen yksi osa-alue painottuu muiden uskonnon opetuksen sisältöjen kustannuksella, Pajuoja näkee.

Pajuoja pitää välttämättömänä, että Virsivisan osallistumisjärjestelyt turvaavat oppilaiden omantunnon- ja uskonnonvapauden täysimääräisen toteutumisen ja samalla kunnioittavat oppilaan huoltajien vakaumusta. 

– Opetuksen järjestäjän tulee tiedottaa huoltajia riittävän ajoissa visaan osallistumisesta. Samalla tulee huolehtia, että osallistuminen on aidosti vapaaehtoista ja perheen vakaumuksen mukaista. Kilpailu ei myöskään saa häiritä siihen osallistumattomien opetusta ja heille tulee järjestää vaihtoehtoista toimintaa.

Lisäksi Pajuoja katsoo päätöksessään opetusneuvos Pekka Iivosen olleen virkamiehenä esteellinen hoitamaan Virsivisan tiedotusta kouluille. Iivonen on visaa organisoivan SLK ry:n hallituksen jäsen.

Lue apulaisoikeusasiamiehen päätös

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Virkamiehen kaksoisrooli Virsivisassa närkästytti vapaa-ajattelijat

Helsingin Sanomat: Opetushallituksen viesti Virsivisasta hämmentää kouluissa

Edellinen artikkeliVapaaehtoiset vielä tänään mainospilareissa yksinäisyyttä vastaan
Seuraava artikkeliSuomen vanhimman teologisen tiedekunnan asemasta keskustellaan

Ei näytettäviä viestejä