Ohituskaista avioliittoon? – Aito avioliitto ry huolissaan

Uuden avioliittolain torppaamista eduskunnassa vaativa Aito avioliitto ry:n verkkosivulla epäillään, että hallitus on luomassa ohituskaistan avioliittoon.

Timo Lehtosen kirjoittamassa tekstissä viitataan valtioneuvostolle torstaina tulevaan oikeusministeriön esittelyyn ”hallituksen esitykseksi eduskunnalle eräiksi avioliittolain muutoksen edellyttämiksi lainmuutoksiksi”.

Oikeusministeriöön laatimassa luonnoksessa esitetään avioliittolakiin uutta pykälää: ”Suomessa rekisteröidyn parisuhteen osapuolet voivat muuttaa parisuhteensa avioliitoksi tekemällä sitä koskevan yhteisen ilmoituksen maistraatille. Rekisteröity parisuhde jatkuu avioliittona siitä päivästä, jona maistraatti on saanut ilmoituksen”.

Lehtonen kirjoittaa, että jos lakimuutos tulisi voimaan, parisuhteensa rekisteröineet osapuolet pääsisivät avioliittoon ohituskaistaa pitkin ilman avioliittoon vihkimistä.

”Esityksen mukaisen oikeuden hyväksyminen päästä avioliittoon pelkällä ilmoituksella tarkoittaisi avioliiton merkityksen muuttumista ja väheksymistä. Tuollaista oikeutta ei saa hyväksyä!”

Oikeusministeriön paperissa lainmuutosta perustellaan sillä, että rekisteröidyssä parisuhteessa olevien ei tarvitsisi ensin erota, jos he haluavat muuttaa suhteensa avioliitoksi.

Lisäksi tarkoituksena on, että parisuhde jatkuu keskeytyksettä oikeudellisena instituutiona ilmoituksen jälkeen ilman, että aiempi oikeussuhde lakkaa ja uusi syntyy.

”Muussa tapauksessa rekisteröidyn parisuhteen muuttaminen avioliitoksi saattaisi johtaa oikeudenmenetyksiin. Esimerkiksi oikeus perhe-eläkkeeseen riippuu usein siitä, että avioliitto tai rekisteröity parisuhde on solmittu ennen tiettyä ikää ja jatkunut tietyn ajan ennen edunjättäjän kuolemaa. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että avioliitto katsotaan solmituksi parisuhteen rekisteröintipäivänä”, todetaan esittelyn luonnoksessa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Aito avioliitto ry keräsi yli 100 000 nimeä

Aito avioliitto -lakana levitettiin luvattomasti Tuomiokirkon portaille

”Mitä nää tekee täällä?” – Aito avioliitto ry jalkautui Helsingin keskustaan

Edellinen artikkeliEntisestä seurakuntakeskuksesta ei tullut moskeijaa
Seuraava artikkeliMiksi vain yksi Helsingin seurakunta järjestää Evankeliumijuhlan?

Ei näytettäviä viestejä