”Mitä nää tekee täällä?” – Aito avioliitto ry jalkautui Helsingin keskustaan

Aito avioliitto -yhdistyksen ständi keräsi tiistaina katseita Simonpuistikossa Helsingissä. Yhdistys kerää tämän ja ensi viikon aikana nimiä kansalaisaloitteeseensa, joka pyrkii säilyttämään avioliiton miehen ja naisen välisenä liittona.

Ohikulkijat ihmettelivät ääneen, miksi yhdistys on tullut keräämään nimiä juuri Helsinkiin, jossa suhtautuminen sukupuolivähemmistöihin on erittäin myönteistä. Osa nappasi jopa kuvia yhdistyksen teltasta todisteeksi. Jotkut pysähtyivät myös väittelemään yhdistyksen vapaaehtoisten kanssa.

Emma-Lotta Holopainen ja Arja Nurmi halusivat kysyä yhdistyksen jäseniltä, miksi tasa-arvoinen avioliittolaki pitäisi kumota. Heitä perustelut eivät vakuuttaneet.

– Eivät he oikein vastanneet kysymyksiin. Se oli sellaista kiertelyä. Sanoivat, että he hyväksyvät kyllä kaikenlaiset ihmiset, mutta ei se oikein välittynyt, Holopainen sanoi.

– Perinteinen avioliittolaki on epätasa-arvoinen, eikä kunnioita ihmisoikeuksia. Jokaisella tulisi olla samat oikeudet sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Toki ihmisillä on oikeus olla eri mieltä, Nurmi totesi.

Aito avioliitto -yhdistyksen tavoitteena on kumota viime vuoden joulukuussa hyväksytty uusi avioliittolaki, joka sallii samaa sukupuolta olevien parien avioliitot.

Helsinkiläinen Masa kävi allekirjoittamassa kansalaisaloitteen.

– Raamatussa sanotaan, että avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto. Sukupuolineutraali avioliitto ei ole normaalia. Se on myös väärin lapsia kohtaan, koska jos homoille annetaan lapsia, heitä kiusataan koulussa, Masa perusteli.

Hullunkurisia perusteluja

Helsinkiläinen opiskelijamies jutteli hetken Aito avioliitto -yhdistyksen vapaaehtoisen kanssa, mutta poistui lopulta paikalta päätään puistellen. Hänestä oikeus avioliittoon kuuluu kaikille.

– Hyvä, että asiasta keskustellaan, eikä toisinajattelijoita vain lytätä pinnan alle, mutta itse olen heidän kanssaan eri mieltä. Ei vanhemmuus ole kiinni seksuaalisuudesta. Heterotkin voivat olla todella huonoja vanhempia, mies sanoi.

Tamperelainen Salla Lehtikangas pysähtyi kojun eteen odottamaan junan lähtöä. Hänen mielestään kansalaisaloitteessa esitetyt perustelut ovat hullunkurisia, koska lasten oikeudet eivät aina ole turvattuja heteroperheissäkään.

– Oikeastaan tarkka adoptioprosessi voi taata samaa sukupuolta olevien parien lapsille, jopa paremmat olosuhteet, kuin mitä biologiset vanhemmat voivat tarjota, Lehtikangas pohti.

Aito avioliitto -yhdistyksen vapaaehtoinen sanoo, että he eivät halua tuomita ketään. Hän kertoo, että ständillä on käynyt tänään paljon ihania ihmisiä.

– Kaikilla on lupa sanoa oma mielipiteensä. Asioista voidaan keskustella, vaikka ollaankin eri mieltä, hän sanoi.

Toinen vapaaehtoinen toivoi, että mediassa aihetta käsiteltäisiin nykyistä tasapuolisemmin. Hän heräsi taistelemaan perinteisen avioliiton puolesta, koska koki, että hänen sananvapauttaan rajoitettiin työpaikalla. Naisen mukaan hänen esimiehensä kielsi häntä puhumasta avioliitosta lasten kanssa, vaikka hän yritti käsitellä aihetta neutraalisti.

– En halua, että yhteiskunta kehittyy siihen suuntaan, että lapsia kannustetaan kokeilemaan kaikkea, hän sanoi.

Vapaaehtoiset eivät halunneet nimiään julki.

Tavoitteena kaikkien aikojen suosituin aloite

Myös Helsingin kaupunginvaltuutettu Mika Ebeling (kd.) oli tiistaina keräämässä nimiä kansalaisaloitteen puolesta. Hän kertoi, että keskustelu on ollut asiallista ja ystävällistä, vaikka erilaisia näkemyksiä on esitetty.

– Allekirjoituksia on tullut paljon. Tässä on käynyt monenlaisia ihmisiä. Myös jotkut ulkomaalaiset ovat tulleet kertomaan, että he tukevat aloitetta, vaikka eivät voi sitä allekirjoittaa.

Kansalaisaloitteen voivat allekirjoittaa vain Suomen kansalaiset.

Ebeling uskoo, että aloitteen onnistuminen on kiinni kerättyjen nimien määrästä.

– Eduskunnalle syntyy paine aloitteen hyväksymiselle, jos tästä aloitteesta tulee kaikkien aikojen suosituin aloite. Mahdollisuudet siihen ovat olemassa.

Ebelingin mielestä siinä ei ole ongelmaa, että kertaalleen tehtyä aloitetta lähdetään muuttamaan uudella aloitteella. Hänen mukaansa samasta asiasta saa olla montaa mieltä.

– Jos puolet kannattaa ja puolet vastustaa, on vaikea sanoa, kumpi lopulta sitten on oikeassa. Historian saatossa moni sellainen asia, joka nykyään tuomitaan, on ollut hyväksyttyä. Enemmistö ei aina tiedä.

Korjattu 12.8. kello 10.55: Mika Ebelingin kansalaisaloitteelle asettamaa tavoitetta on tarkennettu. 100 000 allekirjoituksen sijaan Ebeling toivoo, että aloitteesta tulee kaikkien aikojen suosituin.

Lue myös:

Yli 50 000 nimeä kasassa – silti avioliittolakia tuskin kumotaan

Jopa neljännes eduskuntavaaliehdokkaista kumoaisi tasa-arvoisen avioliittolain

Kirkkoherra Antturi: Mukautuminen avioliittolakiin voi olla osa nykymuotoisen kirkon katoamista

Edellinen artikkeliSamaa sukupuolta olevien vihkiminen esillä Norjan seurakuntavaaleissa
Seuraava artikkeliMikkelin hiippakunnan tuomiokapitulin päätöksiä

Ei näytettäviä viestejä