Mysteerikuva: Ketkä naiset laulavat? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Keitä ovat kuvan henkilöt? Milloin ja missä kuva on otettu? Kuva: Kotimaan kuva-arkisto

Kotimaan valokuva-arkistossa on monta laatikollista vanhoja kuvia, joissa ei ole kunnollista tietoa siitä, milloin ja missä tilanteessa kuva on otettu. Mysteerikuva-sarjassa Kotimaa ja Kotimaa24 julkaisevat kuvia arkistostaan.

Tämän viikon kuvassa ollaan juhlassa. Kolme iäkkäämpää naista mitä ilmeisimmin laulaa. Keitä he ovat? Missä ja milloin kuva on otettu? Kuvan takana ei ole merkintöjä.

Jos sinulla on tietoa kuvasta, kerro se viestillä osoitteeseen: kotimaa24@kotimaa.fi tai Kotimaa24:n Facebook-sivulla, jossa kuva myös julkaistaan.

Tekstejä saatetaan käyttää osana seuraavia mysteerikuvajuttuja.

Edellisen kuvan ratkaisu

Eläkerovastiksi itseään tituleeraava Sakari Kiiskinen kirjoittaa viime viikon mysteerikuvasta:

"Kuva on ylioppilaskoti Konviktista eli teologian opiskelijoiden asuntolasta Helsingin Meritullinkadulla. Sen oli perustuttanut toimelias Porvoon piispa Herman Råberg v. 1917. Kirkkohallitus tukee yhä sen toimintaa.

Kuva on todennäköisesti kaudelta 1978–79. On kokoonnuttu ruokasalina, kirjastona, musiikkinhuoneena, juhlatilana ym. palvelleeseen "taivaan" eli ylimmän kerroksen saliin ilmeisesti järjestämään kirjahyllyjä. Senioreilta tuli aika ajoin kirjalahjoituksia. Saatetaan myös selata viimeisintä Actaa eli kodin vuosikirjaa, johon kodin asukkaat ovat kirjanneet arjen ja juhlan tapahtumia. Syntyneet niteet kertovat persoonallisesti kodin elämästä.

Kuva kertoo murroksesta kodin historiassa, sillä vuosisadan alkupuolella tapahtuneesta perustamisestaan alkaen asukkaiksi oli hyväksytty vain miesopiskelijoita. Kauteen viittaa apotin paita, johon on kirjattu kodin logo, CLAUSTRUM THEOLOGICUM eli 'teologinen luostari'. Munkkielämästä "kärsittiin" muu vuosi paitsi kodin joulujuhlailta. Silloin opiskelijat saattoivat kutsua "dekaanikseen" tyttöystävän tai selaiseksi toivotun.

Naisopiskelijoille ovet avautuivat vasta muutama vuosi ennen kuvan ottamista. Kodin mystiikka ymmärrettävästi karisi muutoksen myötä.

Kodin isännyys oli osoitettu aiemmin jatko-opintoja suorittavalle pappispariskunnalle. Talouden niuketessa siirryttiin valitsemaan isäntä opiskelijoiden joukosta. Olin siis historian ensimmäinen opiskelija kodin isäntänä. Kausi kesti vuodet 1976–80."

Kuvan henkilöitä listasi Saku Toiviainen:

"Vasemmalta alkaen: Sakari Kiiskinen (Konviktin isäntä, Konviktin Claustrum Theologicum -paita päällä), Juha Valkama, Seija Kiiskinen, Jukka Sahila, Mikko Lappalainen, Juha Harmaala ja Heli Vainio. Kuva on otettu Taivaassa eli Konviktin ylimmässä kerroksessa ruokasalissa / oleskelutilassa. Kuva lienee 70-luvun lopulta. Veikkaisin vuotta 1979; aikaisin mahdollinen on 1978, sillä silloin kuvassa oleva Jukka Sahila aloitti opiskelun.”

Juha Harmaala puolestaan kirjoitti Toiviaisen tunnistukseen liittyen (julkaistu painetussa Kotimaa-lehdessä 4.9.), että ei ole kuvassa, vaikka henkilö kovasti häntä muistuttaakin.

Lue myös:

Mysteerikuva: Opiskelijaporukka vai mikä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

Mysteerikuva: Mikä on joukko pöydän ääressä? – Katso myös edellisen kuvan ratkaisu

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.