Miljoonatappioiden rasittaman Sleyn taloudessa näkyy valonpilkahduksia – edessä silti tiukkoja vuosia

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (Sley) taloustilanteessa näkyy ensimmäisiä valonpilkahduksia vuosiin. Sley on tehnyt viime vuosina miljoonien eurojen edestä alijäämää. Tämän vuoden alkupuolella moni yhdistyksen talouden osa-alue on kohentunut edellisvuoden vastaavasta ajasta, kertoo toiminnanjohtaja Tom Säilä.

Esimerkiksi yksi Sley-konsernin osa-alue, Sleyn kotimaantyö, teki vuoden 2018 tammi-huhtikuussa liki 800 000 euroa alijäämää. Tänä vuonna alijäämää oli vastaavana aikana runsaat 400 000 euroa. Kotimaantyö on saanut vertaillulla ajanjaksolla 56 prosenttia enemmän lahjoituksia, ja negatiivinen tulos on puolittunut viimevuotiseen verrattuna.

Lahjoitukset ovat Säilän mukaan ilahduttavia. Hänen mukaansa Sley ei voi kuitenkaan tuudittautua siihen, että niiden kasvu olisi pysyvää.

– Yksittäistä isoa lahjoitusta ei ole, vaan pienet virrat ovat yhdistyneet suuremmaksi tueksi. Joudumme silti tekemään töitä sen eteen, että saavutettu taso säilyy.

Toiminnanjohtaja Säilä: Yt-neuvottelut ja muut säästötoimet alkavat näkyä tulevina kuukausina

Konsernin muillakin osa-alueilla menee toiminnanjohtaja Tom Säilän mukaan aiempaa paremmin. Sleyn lähetyskannatus on noussut melkein kymmenen prosenttia, ja lähetyksen alijäämä on pienentynyt. Hallinnossa Sley on onnistunut säästämään 17 prosenttia kuluista. Sleyn kirja- ja kustannustoiminnasta vastaava Sley-Media on parantanut tulostaan.

Myönteiset signaalit ovat Säilän mukaan tervetulleita, ja hän uskoo, että niitä tulee vielä lisää. Talven yt-neuvottelut ja muut säästöihin tähtäävät toimet alkavat näkyä tulevina kuukausina, Säilä sanoo.

– Istun paraikaa täällä Helsingin Luther-kirkon lehterillä. Toimistomme muutti tänne kuun vaihteessa, kun luovuimme entisistä toimistotiloista. Muuttomme myötä Luther-kirkko on varmasti Suomen tehokkaimmin käytettyjä kirkkotiloja.

Myönteisestä kehityksestä huolimatta Säilän mukaan menee vielä vuosia ennen kuin Sleyn taloudellinen tilanne on kokonaisuudessaan tasapainossa.

– Sleyn pitää panostaa perustehtäväänsä, evankeliumin sanan saattamiseen yhä useamman ihmisen jokapäiväiseen käyttöön. Maailman tärkein tehtävä luo pohjan motivaatiolle huolehtia myös Sleyn taloudesta.

Kuva: Olli Seppälä. Sleyn Luther-kirkko Helsingissä.

Lue myös:

Säästötoimet yltävät kirkkosaliin asti: Sleyn toimisto muuttaa Luther-kirkon lehtereille

Sley lopetti säästöpaineissa yhteistyön Radio Dein kanssa – Patmos tarjosi ilmaista ohjelma-aikaa

Sleyn yt-neuvottelut päätökseen: Kaksi irtisanomista, lomautuksia, johdon palkanalennuksia, säästöjä

Sleytä rasittavat miljoonatappiot – luvassa yt-neuvottelut ja luopuminen Helsingin keskustan toimistotiloista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.