Matti Salomäki piispan­vaalin toisesta kierroksesta: ”Eroa ei tule monia tai ainakaan monia kymmeniä ääniä”

Lapuan tuomiorovasti Matti Salomäki kohtaa Lapuan hiippakunnan piispanvaalin toisella kierroksella 23.11. hiippakuntadekaani Terhi Kairan. Salomäki sai vaalin ensimmäisellä kierroksella alustavan tuloksen mukaan 259 ääntä ja Kaira 303 ääntä. Vaalin tuloksesta voi lukea lisää täältä.

Salomäki pitää ensimmäisen kierroksen tulosta odotettuna. Oman pottinsa hän luonnehtii olevan jopa hiukan ”yli odotusten”. Salomäen mukaan ennakkokaavailujen mukaista on myös se, että toisella kierroksella ovat vastakkain hän ja Terhi Kaira.

Ainoana yllätyksenä omassa tuloksessaan Salomäki pitää vaisua äänimääräänsä Jyväskylän rovastikunnassa. Siellä Terhi Kaira sai tuplasti enemmän ääniä kuin hän, ja kolmanneksi kokonaisäänimäärässä jäänyt Jukka Jämsénkin voitti Salomäen niukasti.

– Toisaalta en ole Jyväkylässä niin tuttu, ja toinen ehdokas on sieltä päin kotoisin, Salomäki sanoo Jämséniin viitaten.

Toisen kierroksen ratkaisusta Salomäki uumoilee tiukkaa.

– Kyse ei ole monista tai ainakaan monista kymmenistä äänistä.

Tähänastista piispanvaalikampanjointia Salomäki pitää jopa ”yllättävän kesynä”. Hänen mukaansa neljällä ehdokkaalla on ollut hyvä yhteishenki. Keskustelu ja tukiryhmien toiminta on ollut asiallista ja rauhallista, varovaistakin.

– Olin varautunut, että kampanjointi voisi olla hyökkäävämpääkin.

Salomäki on tehnyt kampanjaa teemalla Rohkeasti juurille – rohkeasti tulevaisuuteen. Hänen mukaansa se tarkoittaa, että kristinuskon perusasioita täytyy pitää esillä, mutta samalla on uudistuttava. Sanoma pysyy samana, mutta sen kertomisen tavat muuttuvat.

Kairan ja Salomäen vaalissa on helposti nähtävissä liberaali-konservatiivi-asetelma: jatkoon mentiin molemmista laidoista. Salomäki pitää asetelmaa yksinkertaistuksena, mutta myöntää, että se pitää paikkansa, jos tarkastellaan ehdokkaiden toisistaan poikkeavia käsityksiä avioliitosta.

Muitakin eroja Kairalla ja Salomäellä on.

– Meillä on jo erilainen tausta ja lähtökohtakin. Minulla on seurakuntatyön kokemusta ja Terhillä on ainakin viime vuosilta keskushallinnon kokemusta. Kyllä meistä eroja löytyy.

Lue myös:

Terhi Kaira ja Matti Salomäki jatkoon Lapuan hiippa­kunnan piispan­vaalissa

Terhi Kaira lähtee Lapuan piispan­vaalin toiselle kierrokselle paalu­paikalta – ”Tulos oli parempi kuin odotin”

Kolmanneksi piispan­vaalissa jäänyt Jukka Jämsén on hyvillä mielin: ”Sain pitää esillä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä”

Lapuan piispan­vaalista pudonneen Jouko Ala-Prinkkilän mielestä hänen sillan­rakentajan rooliaan ei ymmärretty

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Matti Salomäki piispanvaalin toisesta kierroksesta: ”Eroa ei tule monia tai ainakaan monia kymmeniä ääniä”

Edellinen artikkeliTerhi Kaira lähtee Lapuan piispan­vaalin toiselle kierrokselle paalu­paikalta – ”Tulos oli parempi kuin odotin”
Seuraava artikkeliLapuan piispan­vaalista pudonneen Jouko Ala-Prinkkilän mielestä hänen sillan­rakentajan rooliaan ei ymmärretty

Ei näytettäviä viestejä