Martin Modéus valittiin Ruotsin kirkon arkki­piispaksi – "Meidän tulee olla siellä, mistä muut vetäytyvät"

Martin Modéus. Kuva: Daniel Lönnbäck

Ruotsin kirkon seuraavaksi arkkipiispaksi on valittu Linköpingin hiippakunnan piispa Martin Modéus, 60.

Hän sai vaalin toisella kierroksella annetuista äänistä 59 prosenttia. Vastaehdokkaan, Strängnäsin hiippakunnan piispan Johan Dalmanin ääniosuus oli 41 prosenttia.

Modéus on toiminut piispana Linköpingissä 11 vuotta. Hän on teologian tohtori, jonka pääaine on Vanhan testamentin eksegetiikka.

Vaalituloksen julkistamista seuranneessa tiedotustilaisuudessa Modéus sanoi, että jäsenkadon keskellä Ruotsin kirkon ei pidä lähteä horjumaan, vaan on pidettävä kiinni perustehtävistä: jumalanpalveluksesta, opetuksesta, diakoniasta ja lähetyksestä.

Hän painotti myös seurakuntien paikallista läsnäoloa.

– Ihmisten täytyy voida nähdä ja tavata meitä. Meidän tulee olla siellä, mistä muut instituutiot vetäytyvät.

Martin Modéus halusi profiloitua arkkipiispanvaalissa sillanrakentajana ja pitkän aikavälin strategisten prosessien hallitsijana. Hänen valintansa ei uskota tuovan merkittäviä muutoksia Ruotsin kirkon linjauksiin. Modéusta pidetään kuuntelevana ihmisenä.

Ruotsin kirkossa tunnetaan hänen kirjoituksensa seurakuntaelämästä. Vuonna 2017 Modéus vieraili puhujana Oulussa Jaetut eväät -jumalanpalveluspäivillä. Hän sanoi, että jumalanpalveluksen ytimessä on kosketetuksi tuleminen, mutta sitä ei voi tavoitella niin, että messua muokataan kuin osallistujat olisivat kuluttajia.

– Kosketetuksi tulemista ei voi organisoida. Se kuuluu Pyhän Hengen näkymättömään kosketukseen, joka vaikuttaa syvemmällä, Modéus sanoi Oulussa.

Messussa on hänen mukaansa kyse koko luomakunnasta.

– Messu ei ole vain meitä tunnustavia kristittyjä varten, se on maailmaa varten.

Ruotsin kirkon arkkipiispanvaalissa olivat äänioikeutettuja kirkkohallituksen jäsenet, hiippakuntavaltuustojen ja tuomiokapitulien edustajat sekä Uppsalan arkkihiippakunnan papit, diakonit ja maallikkoedustajat.

Martin Modéus asetetaan arkkipiispan virkaan 4. joulukuuta. Vuodesta 2014 arkkipiispana ollut Antje Jackelén jää eläkkeelle lokakuun lopussa.

Lue myös:

Martin Modéus ja Johan Dalman jatkavat toiselle kierrokselle Ruotsin kirkon arkkipiispan­vaalissa

Ruotsin kirkko nimitti viisi ehdokasta arkki­piispan­vaaliin, joukossa Modéuksen piispa­veljekset

Piispa Martin Modéus: "Kosketetuksi tuleminen on messussa avainsana"

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!