Ruotsin kirkko nimitti viisi ehdokasta arkki­piispan­vaaliin, joukossa Modéuksen piispa­veljekset

Ruotsin kirkossa on asetettu viisi virassa olevaa piispaa ehdolle touko-kesäkuussa toimitettavaan arkkipiispanvaaliin. Nykyinen arkkipiispa Antje Jackelén täyttää tänä vuonna 67 vuotta ja jää lokakuussa eläkkeelle.

Ruotsin kirkossa arkkipiispaehdokkaat valikoituvat esivaalissa. Viimeviikkoisen esivaalin tulos vahvistettiin eilen keskiviikkona. Kaikki ehdokkaat ovat nykyisiä hiippakuntien piispoja. Arkkipiispaksi valittavan ei ole välttämättä oltava piispa, mutta virassa olevan piispan valitseminen arkkipiispaksi on ollut Ruotsissa tapana.

Eniten ääniä esivaalissa sai Linköpingin piispa Martin Modéus, jonka äänisaalis oli lähes 30 prosenttia. Toiseksi eniten kannatusta sai Strängnäsin piispa Johan Dalman noin 20 prosentin ääniosuudella ja kolmanneksi eniten Västeråsin piispa Mikael Mogren noin 19 prosentin osuudella.

Piispa Martin Modéus (s. 1962). Kuva: Daniel Lönnbäck


Piispa Johan Dalman (s. 1960). Kuva: Rickard L. Eriksson


Piispa Mikael Mogren (s. 1969). Kuva: Åke Paulsson

Uppsalan piispa Karin Johannesson sai noin 13 prosentin kannatuksen ja Växjön piispa Fredrik Modéus 11 prosentin tuen. Martin Modéus (s. 1962) ja Fredrik Modéus (s. 1964) ovat veljeksiä.


Piispa Karin Johannesson (s. 1970). Kuva: Magnus Aronson

Piispa Fredrik Modéus (s. 1964). Kuva: Lina Alriksson

Ehdokkaaksi voi päästä, jos saa esivaalissa yli viisi prosenttia äänistä.

Arkkipiispanvaalissa äänioikeutettuja ovat kirkkohallituksen jäsenet sekä edustajat kirkon kolmentoista hiippakunnan hiippakuntavaltuustoista ja tuomiokapituleista. Äänestäjiä ovat myös Uppsalan arkkihiippakunnan papit ja diakonit sekä yhtä suuri joukko maallikkovalitsijoita. Uppsalan hiippakunnan äänet jaetaan kymmenellä, ettei se ratkaisisi vaalia yksin.

Vaalin ensimmäinen kierros käydään 18.5. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, toinen kierros järjestetään 8.6. kahden eniten ääniä saaneen kesken.

Uusi arkkipiispa asetetaan virkaansa Uppsalan tuomiokirkossa 4.12.

Lue myös:

Ruotsin arkkipiispa Antje Jackelén jää eläkkeelle ensi syksynä – seuraaja valitaan virassa olevista piispoista

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Ruotsin kirkko nimitti viisi ehdokasta arkkipiispanvaaliin, joukossa Modéuksen piispaveljekset

Edellinen artikkeliTikkurilan kirkon pääsiäisen messussa huomioidaan kaikki aistit – mukana on myös tuoksuja
Seuraava artikkeliKotimaan näköis­lehti vapaasti luettavissa – painon kone­rikon seurauksena Posti jakaa lehden vasta maanantaina

Ei näytettäviä viestejä