Maata Näkyvissä -festareille tulee koronapassi yli 16-vuotiaille – näin Sley järjestää nuorten­tapahtumaa rajoitusten keskellä

Maata Näkyvissä -festarit järjestettiin viimeksi 2019. Vuoden 2020 festarit jäivät väliin. Kuva: Alpo Syvänen / Maata Näkyvissä

Ensi lauantaina 20.11. järjestettävän nuortentapahtuman Maata Näkyvissä -festareiden valmistelut saivat viime metreillä uuden käänteen, kun Lounais-Suomen aluehallintovirasto määräsi alueelleen kokoontumisrajoituksia.

Heikentyneen koronatilanteen takia Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella kiellettiin tiistaista 16.11. alkaen kaikki sisätiloissa järjestettävät yli 50 henkilön yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet. Rajoitukset voi välttää ottamalla käyttöön koronapassin. Festareiden pääasiallinen tapahtumapaikka Gatorade Center eli Turkuhalli ilmoitti ottavansa passin käyttöön.

Maata Näkyvissä -festarit on normaalimuodossaan Pohjoismaiden suurin kristillinen nuortentapahtuma. Sen kolmen päivän yhteenlaskettu kävijämäärä on ollut vuosittain noin 18 000. Tänä vuonna tapahtuma on yksipäiväinen ja selvästi pienempi: lippuja on ollut myynnissä kaksituhatta. Niistä vajaat 1 500 on myyty ja varattu. Järjestäjät arvioivat, että määrä laskee lähipäivinä vielä jonkin verran.

Koronapassi koskee tartuntatautilain mukaan yli 16-vuotiaita. Maata Näkyvissä -festareille osallistuu sekä alle 16-vuotiaita että sitä vanhempia nuoria.

– Eniten osallistujissa on viime kesänä rippikoulun käyneitä 15-vuotiaita ja heidän 16–17-vuotiaita isosiaan, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Riina Halme.

Festarit järjestää Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys (Sley) yhdessä turkulaisten seurakuntien kanssa. Kaksi kolmasosaa osallistujista tulee tapahtumaan seurakuntaryhmien mukana eri puolilta maata.

"Ikävintä olisi, jos mukana tulisi nuoria, jotka eivät pääsisi sisälle"

Seurakunnille ennakkotieto festareille mahdollisesti tarvittavasta koronapassista saatiin Riina Halmeen mukaan viime viikon lopulla ja vahvistus tiistaina. Seurakuntien työntekijöiden toivotaan vievän viestin passista nuorille.

– Toivomme yhteistyötä, jotta seurakuntien ryhmänvetäjät tietäisivät, että mukana olijoilla on passi. Ikävintä olisi, jos paikalle tulisi nuoria, jotka eivät pääsisi sisälle, Riina Halme sanoo.

Maata Näkyvissä -festareiden verkkosivuilla todetaan, että alle 16-vuotiaan pitää todistaa ikänsä esimerkiksi Kela-kortilla. Kela-kortti käy myös koronapassia käyttävän alle 18-vuotiaan henkilöllisyyden todistamiseen. Alaikäinen saa koronapassin omilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai paperisena oman kunnan terveysviranomaisilta. Passiin tarvitaan täysi rokotussarja, korkeintaan 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus alle kuusi kuukautta aiemmin sairastetusta koronavirustaudista.

Talkoolaisilta ei kysytä passeja, mutta seurakuntien ryhmänvetäjiltä kysytään

12–15-vuotiaista noin 60 prosenttia on tällä hetkellä saanut Suomessa kaksi koronarokoteannosta. Festareilla on varmasti mukana myös tämän ikäluokan nuoria, joilla koronapassin edellytykset eivät täyttyisi.

– Näiden nuorten perheissä tilanne tiedetään ja arvioidaan, lähteekö nuori mukaan. Alle 16-vuotiaiden rokotustietoja ei tapahtumassa kysytä, Riina Halme sanoo.

Hän kertoo, että tapahtuman muutamalta sadalta talkoolaiselta ei edellytetä aluehallintoviraston mukaan koronapasseja, sillä heidän katsotaan olevan työntekijöiden asemassa. Seurakuntien ryhmänvetäjiltä passi vaaditaan, sillä he eivät ole festariorganisaation palveluksessa.

Tapahtumassa halutaan Riina Halmeen mukaan pitää kiinni terveysturvallisuudesta etenkin siksi, että mukana on myös rokottamattomia. Isossa jäähallissa voi halutessaan löytää paikan, jossa ei ole muita lähellä. Kaikkia osallistujia koskee vahva maskisuositus.

Tapahtuman perumista uusien rajoitusten tultua voimaan ei harkittu, Halme sanoo.

Halmeen mukaan järjestäjät luottavat kaiken menevän hyvin, kunhan paikalle saavutaan terveinä.

– Niillä mennään, mitä on annettu.

Sleyn nuorisotyön ja Maata Näkyvissä -festareiden johtaja Juha Heinonen toteaa tapahtuman tiedotteessa, että koronatilanne, lisääntyneet rajoitukset ja koronapassi tuovat festarilauantaille omat haasteensa.

– Emme jää mitenkään surkuttelemaan tilannetta, vaan uudet olosuhteet otetaan vastaan ylhäältä annettuina. Festaritoimisto ja vapaaehtoiset talkoolaiset tekevät kaikkensa sen eteen, että lauantaina saamme viettää ikimuistoista ja turvallista festaripäivää yhteydestä, musiikista ja Sanasta nauttien.

Lue myös:

Maata Näkyvissä -festarit aiotaan järjestää marraskuussa yksipäiväisenä tapahtumana, lippuja myydään kaksituhatta

Varsinais-Suomen seura­kunnissa koronapassi tulee käyttöön konserteissa mutta ei jumalan­palveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Maata Näkyvissä -festareille tulee koronapassi yli 16-vuotiaille – näin Sley järjestää nuortentapahtumaa rajoitusten keskellä