Luomakunta ei ole kaupan, todetaan ensi viikolla kirkon ympäristöpäivillä

Kaksipäiväiset kirkon ympäristöpäivät järjestetään tänä vuonna 6.-7.9. Mikkelissä, Kirkon tiedotuskeskus kertoo tiedotteessaan. Päivillä on kaksi teemaa: Luomakunta ─ ei kaupan sekä vesi.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen aikoo käsitellä avajaispuheessaan Luomakunta-teemaa. Hän kertoo tiedotteessa, että reformaation merkkivuonna 2017 nostetaan maailmanlaajasti esille kolme asiaa, jotka eivät ole kauppatavaraa: pelastus, ihmiset ja luomakunta.

– Nämä Luterilaisen Maailmanliiton esittämät teemat ovat hyvin ajankohtaisia. Luomakunta on annettu meille vain lainaksi. Tehtävämme on jättää se tuleville sukupolville paremmassa kunnossa kuin sen itse saimme, Häkkinen toteaa.

Päivien ohjelman toinen yhdistävä tekijä on vesi. Luontokuvaaja ja dokumentaristi Juha Taskinen kertoo Norpan tarinaa ja sen, mitä se kertoo ihmisestä. Tuottaja Marko Röhr on alustamassa keskustelua dokumenttielokuvasta Järven tarina.

Lisäksi päivien aikana kirkkohallituksen yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntija, rovasti Ilkka Sipiläinen sekä meteorologi ja ilmastotutkija Laura Riuttanen pohtivat, mikä on tilanne Pariisin ilmastokokouksen jälkeen.

– Luomakunnan varjeleminen on tällä hetkellä yksi kirkon strategian painopisteistä. Siinä korostetaan ympäristöön, rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen liittyviä kysymyksiä. Ne haastavat kirkkoa pohtimaan omaa rooliaan tulevien sukupolvien hyväksi tehtävässä työssä, Sipiläinen sanoo.

Ensi tiistaina osana päivien ohjelmaa luovutetaan Kirkon ympäristökasvatuspalkinto 2016.

Kuva: Emilia Karhu

Lue myös:

"Oikeudenmukainen kasvu edellyttää solidaarisuutta"

Sini Saarela haluaa tehdä yhteistyötä kirkon kanssa

"Minulla on skeptikon tragedia"