”Oikeudenmukainen kasvu edellyttää solidaarisuutta”

Urugualaissyntyinen katolinen teologi Guillermo Kerber kokee tehtäväkseen olla etelän ääni rikkaassa pohjoisessa. Hän työskentelee Sveitsissä Kirkkojen maailmanneuvoston ympäristökysymysten ja ilmasto-oikeudenmukaisuuden koordinaattorina.

– Jokaisen YK:n ilmastokokouksen jälkeen ajattelen turhautuneena, että seuraavaan en enää osallistu. Kristittynä havahdun kuitenkin yhä uudestaan tajuamaan, että usko ja toivo velvoittavat jatkamaan taistelua luomakunnan puolesta ja ilmastonmuutosta vastaan.

Kerberin mukaan maailman ekologinen kriisi ja ilmastonmuutos johtuvat pohjoisen asukkaiden ja etelän eliitin liiallisesta kulutuksesta. Hän ei näe talouskasvua paholaisena, mutta vaatii tähtäämistä oikeudenmukaiseen kasvuun.

Oikeudenmukainen kasvu edellyttää solidaarisuutta. Koska maailman resurssit ja luonnon kantokyky ovat rajallisia, yhden maan taloudellinen kasvu vähentää toisen maan mahdollisuutta samaan.

– Rikkaiden maiden pitäisi antaa köyhille mahdollisuus saavuttaa inhimillisesti arvokas elintaso. Tämä ei ole yksinkertaista. Rikkaissa maissa on oltava tarkkana, ettei talouskasvusta tinkiminen johda esimerkiksi räjähdysmäiseen työttömyyteen.

Pohjoisen asukkaita ja etelän eliittiä Kerber haastaa elämäntapamuutokseen.

– Hyvä askel on vaikka huoneiston lämpötilan laskeminen parilla asteella. Kyse on arkisista päätöksistä. Tarvitaan myös uusia kansainvälisiä lakeja ja poliittisia päätöksiä.

Kerberin mukaan on hyvä, että uskonnollisilla johtajilla ei ole nykyään samanlaista päätösvaltaa taloudellisissa ja poliittisissa kysymyksissä kuin joskus ennen. Maallinen etiikkakin voi tarjota hyviä arvoja.

Uskon erityinen tehtävä on sen sijaan tarjota ihmiselle inspiraatio, toivo ja rohkeus taistelussa luonnon ja oikeudenmukaisuuden puolesta.

Guillermo Kerber puhui Kirkon ympäristöpäivillä Jyväskylässä viime viikolla. Lisää hänen ajatuksiaan löydät 28.8. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Edellinen artikkeliPiispat päätyivät kokispulloon
Seuraava artikkeliMuotijätti taas syytettynä antisemitismistä

Ei näytettäviä viestejä