Muotijätti taas syytettynä antisemitismistä

Muotijätti Zaran pikkupojille lanseeraama, keskitysleirin vangin asua keltaisine tähtineen muistuttava pyjaman paita nostatti kritiikkimyrskyn sosiaalisessa mediassa. Zaraa on syytetty antisemitismistä aiemminkin. Vuonna 2007 yritys joutui vetämään markkinoilta käsilaukun, johon oli kirjailtu hindulaisia hakaristiä muistuttavia symboleita.

Kohupaita vedettiin keskiviikkona pikaisesti pois myynnistä kera anteeksipyyntöjen. Turkissa valmistettu tuote sai kuluttajilta osakseen valitusten ryöpyn, jonka jälkeen espanjalaisen Inditexin omistama jälleenmyyjä Zara pahoitteli tapahtunutta monikielisesti Twitter-tilillään. Inditexin Huffington Postille antaman vastauksen mukaan paitaa oli ehditty myydä hyvin vähän ja loput tuotteet hävitetään.

Vaikka sinivalkoraitainen paita oli Albanian, Ranskan, Israelin ja Ruotsin verkkokauppojen valikoimassa vain muutaman tunnin, se ehti saada runsaasti huomiota sosiaalisessa mediassa. Facebookissa Zaran yli 22-miljoonaisen fanijoukon muutamat jäsenet kritisoivat yritystä sen tunteettomuudesta.

Zaran vastaus kritiikkiin oli, ettei kankaan mallina ole ollut keskitysleirin asu. Keltaisella tähdellä oli haettu yhtäläisyyttä Villin lännen sheriffin tähteen.

Paitapolemiikki kirvoitti Lähi-idän asiantuntijan ja toimittajan Hana Levi Julianin kommentoimaan tapausta Jewish Pressissa.

– Holokaustista selvinneille, heidän sukulaisilleen ja ystävilleen viesti on kristallin kirkas. Ja erityisen räikeänä se näyttäytyy viimeaikaisten presidentti Erdoganin kiivaitten kommenttien jälkeen, Julian sanoi.

Zara sai tapauksesssa puolustajakseen yhdysvaltalaisen kansainvälisesti antisemitismiä vastaan toimivan järjestön ADL:n (Anti-Defamation League), joka reagoi paitakiistaan hyväksymällä Zaran nopean anteeksipyynnön ja tuotteen poiston myynnistä.

– Emme näe ensi kertaa vaatetusalan yrityksen jälleenmyyjän tekevän saman loukkaavan erheen. Se tosiasia, että näin käy yhä uudelleen osoittaa, että on todella tarpeen antaa opetusta holokaustista ja antisemitismin historiasta, holokaustista selvinnyt ADL:n johtaja Abraham H. Foxman totesi kannanotossaan.

Katso kuva kohupaidasta

Edellinen artikkeli”Oikeudenmukainen kasvu edellyttää solidaarisuutta”
Seuraava artikkeliMusiikkityylit sulassa sovussa Maailmojen messussa – Katso video!

Ei näytettäviä viestejä