Sini Saarela haluaa tehdä yhteistyötä kirkon kanssa

Ympäristöaktivisti Sini Saarelan mukaan kirkko voisi tuoda uskottavalla tavalla moraalinäkökulman ympäristökeskusteluun.

– Ilmaston lämpeneminen on moraalinen kysymys. Suurin osa päästöistä, jotka ilmastoa lämmittävät, syntyvät täällä pohjoisessa, jossa emme joudu kärsimään vielä seurauksista. On yksiselitteisesti väärin edistää elämäntavoillaan ilmastonmuutosta tai heikentää luonnon monimuotoisuutta, Saarela sanoi tänään Kirkon ympäristöpäivillä Jyväskylässä.

Saarelan mukaan Suomessa koetaan myönteisenä puolueettomuutena se, että ihminen ei ota kantaa ympäristökysymyksiin.

– Itse ajattelen, että ympäristökysymykset liittyvät vahvasti maailman epäoikeudenmukaisuuteen ja selän kääntäminen niille on tuon epäoikeudenmukaisuuden hyväksymistä. Selän kääntäminen on pelottava piirre ihmisessä. Silloin ihminen antaa pahan tapahtua.

Saarela kertoi äitinsä kyselleen, miksi juuri Sinin pitää aina olla kiipeämässä jonnekin tai käyttää niin paljon aikaansa ympäristökamppailuun.

– Totta kai se olen minä, jonka pitää toimia. Elän yhteiskunnassa, jossa on oikeus ja mahdollisuus puhua ja kirjoittaa näistä asioista ja osallistua kansalaisaktivismiin ilman väkivallan uhkaa. Monissa muissa maissa ihmisillä ei ole tätä mahdollisuutta.

Saarela ei kuulu kirkkoon, mutta kertoi, että kirkon arvomaailma on hyvin lähellä hänen omaansa. Hän näkee myös, että kirkon usko on monien aktivistien toimintatarmon takana.

– Olisi hienoa tehdä jatkossa enemmän yhteistyötä kirkon kanssa näissä asioissa.

Kannustuksen kirkkoon liittymiseen Saarela sai ympäristöpäivillä ehkä hieman yllättävältä henkilöltä. Saarelan kanssa samaan paneelikeskusteluun osallistunut kalastaja-filosofi Pentti Linkola totesi Saarelan elävän nuoruuden elämänvaihetta ja jatkoi:

– Vielä sinä kerkiät kirkon jäseneksi.

Sini Saarela tuli tunnetuksi syksyllä 2013, kun hän oli mukana Greenpeacen mielenosoituksessa Venäjän arktisen alueen öljynporauksia vastaan ja joutui Venäjälle tutkintavankeuteen kahdeksi kuukaudeksi.

Lisää paneelikeskustelusta, Sini Saarelan ja Pentti Linkolan ajatuksista sekä muusta Kirkon ympäristöpäivien annista voit lukea ensi viikolla ilmestyvästä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Emilia Karhu

Lue myös:

”Minulla on skeptikon tragedia”

Haaste seurakunnille: Kymmenykset metsistä Luojalle

”Luomisen huipennus ei ole ihminen vaan sapatin lepo”

Edellinen artikkeliKirkkohallitus: Ei tarvetta laillisuusvalvontaelimelle
Seuraava artikkeliAbortin tehneille tukea myös Oulussa

Ei näytettäviä viestejä