Lauttasaaren kirkolla väliaikainen rukoushuone muslimeille

Lauttasaaren kirkolla väliaikaisesti majoittuville turvapaikanhakijoille on annettu käyttöön huone rukous- ja hiljentymishuoneeksi.

– Haluamme tarjota heille mahdollisuuden hiljentyä Jumalan edessä, sanoo Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki.

Rintamäen ja Lauttasaaren seurakuntaneuvoston sihteerinä toimivan seurakuntapappi Kalle Kuusniemen mukaan pakolaistoiminnalla on vahva seurakuntaneuvoston tuki. Tilojen käytöstä vastaavat kirkkoherra ja seurakuntaneuvosto.

Seurakunnan tilojen luovuttaminen muiden uskonnollisten yhteisöjen käyttöön on piispainkokouksen vuoden 2012 ohjeistuksen mukaan mahdollista. Ohjeistuksen mukaan se vaatii kirkkoherralta ja seurakuntaneuvostolta erityistä harkintaa. Kirkkotilaksi vihittyä tilaa ei voida luovuttaa kuin kristillisten yhteisöjen käyttöön.

Rukoilemisen käytännöt vaihtelevat eri islamin suuntauksissa, mutta Mekkaan päin suoritettava polvirukous on yksi niin sanotuista islamin peruspilareista.

Kalle Kuusniemen tuntuma on, että suurin osa Lauttasaareen majoittuneista on muslimienemmistöisestä Irakista. Käytännössä rukoushuone ei kuitenkaan ole ollut erityisen aktiivisessa käytössä.

Ylipäänsä seurakunnan työntekijöillä ei ole tarkkaa käsitystä huoneen tarpeellisuudesta. Yhteisen kielen puute on ongelma. Sitä paikkaamassa paikalla on ollut useita arabiaa ja muun muassa Afganistanissa puhuttavaa farsia osaavia seurakuntayhtymän työntekijöitä ja vapaaehtoisia.

Varsinkin maallistuneet muslimimaista tulijat tuskin noudattavat vaativaa rukousperinnettä edes kotimaassaan.

– Matkalla ja poikkeusoloissa rukoukset jäävät yleensä helposti väliin, Kuusniemi sanoo.

Kuva: Joona Raudaskoski. Kalle Kuusniemi esitteli Kotimaa24:lle rukoushuonetta.

Lue myös:

Seurakunnat innostuivat majoittamaan turvapaikanhakijoita

Vihdin seurakunta perustaa väliaikaisen vastaanottokeskuksen

Liedon seurakunta perusti hätämajoituskeskuksen

Edellinen artikkeliSeurakunnat innostuivat majoittamaan turvapaikanhakijoita
Seuraava artikkeliUspenskin katedraalin ikonostaasi konservoidaan

Ei näytettäviä viestejä