Seurakunnat innostuivat majoittamaan turvapaikanhakijoita

Lauttasaaren kirkon liikuntasalin, kryptan ja kerhotilojen lattioilla yöpyy syyskuun loppuun asti noin 80 turvapaikanhakijaa. Tilat otettiin käyttöön Helsingin kaupungin pyynnöstä muutaman tunnin varoitusajalla viime torstaina. Kaupunki tarjoaa patjat, petivaatteet ja ruuat, seurakunta tilat ja ruuanjakelun.

Lauttasaaren kirkko on yksi monista seurakuntien tarjoamista hätämajoitustiloista. Majoitusta on järjestetty lisäksi ainakin Liedon ja Tarvasjoen seurakuntataloilla, Tampereen seurakuntien kurssikeskuksessa sekä Helsingin Agricolan kirkolla ja Munkkiniemen entisellä seurakuntatalolla.

Lisäksi lukuisat seurakunnat ovat ilmoittaneet valmiudestaan majoittaa turvapaikanhakijoita tarpeen vaatiessa.

Hätämajoituksen lisäksi seurakunnat ovat luovuttaneet leirikeskuksiaan talveksi väliaikaisiksi vastaanottokeskuksiksi. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä on vuokrannut Heinänokan leirikeskuksen Suomen Punaisen Ristin käyttöön.

Vihdin seurakunta aikoo ryhtyä ylläpitämään väliaikaista vastaanottokeskusta Riuttarannan leirikeskuksessa. Seurakunta laatii vastaanottokeskuksen budjetin ja rekrytoi työntekijät, ja valtio korvaa seurakunnalle toiminnan ylläpitämisestä aiheutuvat kulut.

Jalkapalloa ja suomenopetusta

Majoituksen lisäksi seurakuntien tiloissa järjestetään erilaista toimintaa turvapaikanhakijoille.

Lauttasaaren seurakunnan kirkkoherra Juha Rintamäki kertoo, että vapaaehtoiset opettajat ovat järjestäneet kirkolla suomen kielen oppitunteja. Lauttasaaressa turvapaikanhakijat ruokailevat kaikille avoimessa kirkkokahvilassa, joka toimii samalla paikallisen väestön ja tulijoiden kohtaamispaikkana. Kahvilan seinällä erilaiset harrastusporukat toivottavat turvapaikanhakijoita tervetulleiksi mukaan toimintaan.

– Kirkko on kanava, joka mahdollistaa tämän. Kun on tarve, seurakunta voi toimia jalustana ihmisten halulle auttaa, Rintamäki sanoo.

Suuri osa nyt Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista on muslimeja. Se ei Rintamäen mukaan ole aiheuttanut ongelmia ainakaan Lauttasaaressa. Kirkon kerhotiloihin on avattu rukoushuone hiljentymistä ja rukousta varten.

– Kunnioitamme toinen toistemme uskontoa. He myös kunnioittavat kristinuskoa ja ovat hyvin kiitollisia kirkolle.

Kuvat: Joona Raudaskoski

Lue myös:

Vihdin seurakunta perustaa väliaikaisen vastaanottokeskuksen

Liedon seurakunta perusti hätämajoituskeskuksen

Edellinen artikkeli”Kristinusko voi rohkaista rakenteelliseen tottelemattomuuteen”
Seuraava artikkeliLauttasaaren kirkolla väliaikainen rukoushuone muslimeille

Ei näytettäviä viestejä