Suomen Lähetysseuran yt-neuvottelut päättyivät – jopa 22 voidaan irtisanoa

Kirkon suurimman lähetysjärjestön yt-neuvottelut päättyvät irtisanomisiin ja koko henkilökunnan lomautuksiin. Kuva: Suomen Lähetysseuran verkkosivut

Suomen Lähetysseuran yhteistoimintaneuvottelut ovat päättyneet. Neuvottelujen tuloksena työntekijät lomautetaan kuukauden ajaksi ja enintään 22 henkilöä irtisanotaan. Yt-neuvottelujen taustalla olivat koronaepidemian aiheuttama taloustilanne, tuottojen väheneminen, organisaation tehostaminen ja uudelleenorganisointi, Lähetysseuran tiedotteessa todetaan.

Lähetysseuran mukaan järjestössä todettiin yt-neuvottelujen päättyessä, ettei tarvittavia säästöjä saada kokoon ilman henkilökunnan vähentämistä. Vähennystarve on 30 henkilötyövuotta, josta osa toteutuu tai on jo toteutunut muun muassa tehtävien uudelleenjärjestelyllä, eläkkeelle siirtymisillä ja jättämällä täyttämättä avoinna olevia paikkoja.

Päätökset irtisanomisista tehdään vaiheittain marraskuun puoliväliin mennessä. Prosessin pituus johtuu siitä, että tarvittavat vähennykset tehdään osin organisaatiomuutosten kautta.

– Päätökset ovat raskaita. Haluamme kuitenkin varmistaa, että ratkaisut ovat kestäviä, laadukkaita ja varmistavat organisaation toimintakyvyn pitkälle tulevaisuuteen. Tavoitteena on, että Lähetysseura toimii vakaalla pohjalla ja on tulevaisuudessakin luotettava toimija sekä yhteistyökumppaneille että työntekijöille, toiminnanjohtaja Rolf Steffansson sanoo tiedotteessa.

Yt-neuvottelujen tuloksena päätettiin myös Lähetysseuran työntekijöiden lomauttamisesta kuukaudeksi, toiminnanjohtaja ja johtoryhmä mukaan lukien. Lomautukset toteutetaan niin, että ne vaikuttavat organisaation toimintaan mahdollisimman vähän, esimerkiksi lyhennettyinä työviikkoina.

Suomen Lähetysseura on paitsi Suomen evankelisluterilaisen kirkon suurin lähetysjärjestö myös yksi Suomen suurimmista kehitysjärjestöistä. Lähetysseuralla on työtä 30 maassa ympäri maailmaa. Lähetysseurassa työskenteli viime vuonna 207 ihmistä, joista 87 ulkomailla.

Lue myös:

Suomen Lähetysseuran saama vapaaehtoinen kannatus sukelsi – yt-neuvottelut jatkuvat

Suomen Lähetysseura aloittaa yt-neuvottelut – koskevat koko henkilöstöä