Suomen Lähetysseuran saama vapaaehtoinen kannatus sukelsi – yt-neuvottelut jatkuvat

Seurakuntien kolehtituottojen romahtaminen koronapandemian aikana on vaikuttanut raskaasti monien järjestöjen tuloihin. Kotimaa24 kertoi kolehtien tilanteesta aiemmin jutussa, jonka voit lukea täältä.

Kirkon suurin lähetysjärjestö Suomen Lähetysseura on perinteisesti ollut yksi seurakuntien eniten tukemista järjestöistä. Tuki voidaan jakaa kolmeen osaan: talousarviomäärärahoista maksettavat avustukset, kolehdit ja muu vapaaehtoinen kannatus.

Koronakriisin aikana Lähetysseuran saamat talousarviomäärärahat ovat edellisiin vuosiin verrattuna jopa nousseet – vuoden alkupuoliskon kuutta kuukautta tarkastellen vajasta neljästä miljoonasta eurosta yli neljään miljoonaan.

Vapaaehtoinen kannatus sen sijaan on notkahtanut. Tammi-kesäkuussa Lähetysseura on saanut sitä tavallisesti 800 000–900 000 euroa. Tänä vuonna summa oli 504 000 euroa.

Pelkästään vuoden alkupuoliskon kolehtitulot vähenivät Lähetysseurassa viime vuoden 514 872 eurosta tämän vuoden 347 230 euroon.

Koko vuoden yhteenlaskettu, eri lähteistä tuleva lähetyskannatus on viime vuosina (2017–2019) ollut Lähetysseurassa runsaat 12 miljoonaa euroa. Tämän vuoden lukema on tähän mennessä 5,5 miljoonaa euroa.

Vuoden jälkipuoliskon vapaaehtoista kannatusta ovat varsinkin joulukuussa nostaneet Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksissa kerätyt kolehdit. Tällä hetkellä on epävarmaa, miten yhteislaulutilaisuudet voidaan toteuttaa.

Suomen Lähetysseuran seurakuntayhteyksistä ja varainhankinnasta vastaava varatoiminnanjohtaja Satu Kantola korostaa, että Lähetysseura on seurakuntien lähetysjärjestö, ja seurakuntakannatus on Lähetysseuralle aivan olennaista.

– Lähes puolet Lähetysseuran tuloista tulee seurakunnista joko talousarviomäärärahojen tai vapaaehtoisen kannatuksen muodossa.

Lähetysseuran yt-neuvottelut jatkuvat

Kannatuksen muutoksilla on Satu Kantolan mukaan enemmän negatiivista vaikutusta pitkällä aikavälillä, mutta jo nyt Lähetysseurassa on jouduttu karsimaan hankkeita ja lomauttamaan henkilökuntaa sekä pysäyttämään lähes kaikki matkustaminen.

– Parhaillaan Lähetysseurassa on käynnissä toiset yt-neuvottelut, mutta kaikesta huolimatta Lähetysseuran työ ulkomailla jatkuu mahdollisimman pitkälle suunnitelmien mukaisesti.

Kantola pitää hienona sitä, miten seurakunnat ovat koronakevään aikana onnistuneet siirtämään toimintaansa myös verkkoon.

– Meille kolehtien keräämättä jättäminen ja tilaisuuksien peruuntuminen ovat tietysti aiheuttaneet takapakin kannatuksessa.

Vaikeassa tilanteessa Kantolalla on seurakunnille pyyntö:

– Koronan taloudelle asettaman haasteen edessä pyydämme, että seurakunnat muistavat lähetystehtävänsä ja jatkavat uskollisesti kansainvälisen vastuun kantamista. Työmme ei ole mahdollista ilman seurakuntien taloudellista ja hengellistä tukea, Satu Kantola sanoo.

Kuva: Olli Seppälä. Suomen Lähetysseura on luopunut toimitalostaan Helsingin Tähtitorninmäellä. Talossa sijaitseva Lähetyskirkko (etualalla) on yhä osin Lähetysseuran käytössä.

Lue myös:

Koronavirus romahdutti seurakuntien kolehtituotot – kärsijöinä monet saajatahot

Lähetysjärjestöt ja KUA vetoavat seurakuntiin: Pitäkää kansainvälinen tuki ennallaan

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliMinisteri Annika Saarikko kirkolliskokoukselle: Kirkon toiminta on tärkeä osa henkistä kriisinkestävyyttä
Seuraava artikkeliKirkkohallituksen täysistunnon jäsenet ovat tässä – kirkolliskokous valitsi maallikot ja papit

Ei näytettäviä viestejä