Lähetyshiippakunnan piispalle Juhana Pohjolalle merkittävä kansainvälinen luterilainen puheenjohtajuus

Lähetyshiippakunnan piispa Juhana Pohjola on Kansainvälisen luterilaisen neuvoston uusi puheenjohtaja. Kuva: Jukka Granström.

Kenian Kisumussa 13.–16. syyskuuta kokoontunut Kansainvälisen luterilaisen neuvoston (International Lutheran Council, ILC) maailmankonferenssi valitsi yksimielisesti uudeksi puheenjohtajakseen Suomen evankelisluterilaisen Lähetyshiippakunnan piispan Juhana Pohjolan.

ILC:n puheenjohtajana pitkään palvellut Saksan itsenäisen luterilaisen kirkon piispa Hans-Jörg Voigt ilmoitti jättävänsä tehtävän.

Kokouksessa valittiin seuraavaksi kolmivuotiskaudeksi uuden puheenjohtajan lisäksi myös uusi johtokunta.

Lähetyshiippakunnan julkaisemassa tiedotteessa piispa Pohjola kertoo olevansa otettu suuresta luottamuksesta itseään ja Lähetyshiippakuntaa kohtaan.

– On etuoikeus olla mukana ILC:n nopeasti kasvavassa maailmanlaajassa työssä. Haluan osaltani olla viemässä ILC:n työnäkyä eteenpäin, Pohjola kertoo tiedotteessa.

Keskinäinen rohkaisu ja tuki Kristuksen evankeliumin levittämisessä Raamatun ja luterilaisen tunnustuksen pohjalta niin kirkoissa kuin teologisissa koulutuslaitoksissa on Pohjolan mukaan toiminnan ytimessä.

– On puhuttelevaa nähdä, miten Jumalan sanaan perustavalle opetukselle on suuri kysyntä ja millainen vaikutus sillä on, Pohjola sanoo.

Juhana Pohjola piti avauspäivänä luennon, jonka teema sivusi sanan- ja uskonnonvapautta koskevaa oikeustapausta Suomessa.

Kenian luterilainen kirkko isännöi Kisumun konferenssissa 55 tunnustuksellisen luterilaisen kirkon johtajaa viideltä eri mantereelta. Konferenssi oli ILC:n 27:s ja sen teemana oli "Liturgia ja kulttuuri".

ILC on konservatiivisten luterilaisten kirkkojen globaali foorumi

Kansainvälinen luterilainen neuvosto on konservatiivisten luterilaisten kirkkojen yhteistyöfoorumi. Se on organisaatioluonteeltaan väljempi kuin paljon suurempi ja tunnetumpi järjestö Luterilainen maailmanliitto (LML).

ILC:n suurimmat jäsenet ovat on noin kolmemiljoonainen Madagaskarin Malagassy-kirkko ja kaksimiljoonainen yhdysvaltalainen Missouri-synodi.

Kansainvälisen luterilaisen neuvoston jäsenkirkkoihin kuuluu yli seitsemän miljoonaa jäsentä. Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta hyväksyttiin sen jäseneksi vuonna 2018.

ILC:n kokouksessa hyväksyttiin uusiksi jäseniksi kolme luterilaista kirkkoa Latviasta, Panamasta ja Boliviasta. Lisäksi useita kirkkoja hyväksyttiin tarkkailijajäseniksi.

Osa ILC:n ja Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkoista kuuluu molempiin maailmanjärjestöihin. Sellaisia ovat esimerkiksi Kenian, Australian, Inkerin, Latvian ja Madagaskarin Malagassin luterilaiset kirkot.

Latvian kirkon viimevuotinen päätös liittyä Kansainväliseen luterilaiseen neuvostoon on herättänyt huolta LML:ssa.

Inkerin kirkon edustajana paikalla Kisumussa oli piispa Ivan Laptev.

***

Haluatko tutustua Kotimaa-lehteen?

Tilaa Kotimaan näytelehti ilmaiseksi täältä. Lähetämme PDF-lehden sähköpostiisi. Näytelehden tilaaminen ei edellytä jatkotilausta. Näytetilauksen voi tehdä vain kerran.

Antoisia lukuhetkiä!