Lähetyshiippakunta liitettiin tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen yhteisöön

Suomen evankelisluterilainen lähetyshiippakunta on hyväksytty International Lutheran Councilin (ILC, Kansainvälinen luterilainen neuvosto) jäseneksi Antwerpenissa 25.–28.9. pidetyssä ILC:n maailmankonferenssissa.

ILC on itseään tunnustuksellisiksi luterilaisiksi nimittävien kirkkojen yhteisö. Se on syntynyt 1952 Saksassa, mutta ollut virallisesti olemassa vuodesta 1993 lähtien. Sen jäsenkirkot pitävät Raamattua inspiroituna ja erehtymättömänä Jumalan sanana ja luterilaista tunnustusta sen oikeana selityksenä sellaisena kuin se ilmaistaan Yksimielisyyden kirjassa.

– ILC:n jäsenyys on merkittävä askel Lähetyshiippakunnalle. Otamme paikkamme luterilaisena kirkkona tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen joukossa maailmalla, Lähetyshiippakunnan piispa Risto Soramies sanoo Lähetyshiippakunnan tiedotteessa.

Lähetyshiippakunnan dekaani Juhana Pohjola perustelee Kotimaa24:lle Lähetyshiippakunnan hakeneen jäsenyyttä siitä syystä, että lähetyshiippakunta linkittyy teologisesti ja hengellisesti tunnustuksellisten luterilaisten kirkkojen perheeseen.

– Luontaiset kumppanuus- ja yhteistyötahot ovat siellä puolella. Teemme yhteistyötä teologikoulutuksen, lähetyshankkeiden ja teologisen työskentelyn tiimoilta. Liittymisen myötä maasta toiseen muuttavilla seurakuntalaisilla on olemassa maailmanlaaja verkosto. Liittyminen rikastuttaa työtämme ja merkitsee seurakuntalaisille sitä, että ympäri maailmaa on miljoonia samalla tavalla uskovia ja opettavia luterilaisia. Tämä rohkaisee ja vahvistaa omaakin väkeämme tässä merkityksessä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulaisen mukaan liittyminen on luonteva jatkokertomus tähänastiselle ja osoittaa, että Lähetyshiippakunta ymmärtää itsensä kirkoksi ja että sillä on kansainvälisiä ekumeenisia suhteita.

– ILC on vaihtoehto Luterilaiselle maailmanliitolle (LML), johon kuuluu suurin osa maailman luterilaisista kirkoista. Jotkut selkeästi tunnustukselliset identiteetin omaavat kirkot ovat ryhmittyneet siihen.

Komulainen pitää kaksoisjäseniä kiinnostavina, sillä esimerkiksi Inkerin luterilainen kirkko kuuluu sekä LML:ään että ILC:hen. Lisäksi hän nostaa esille sen, että luterilaiset kirkot ovat jakaantuneet useampiin eri kansainvälisiin liittoihin.

Lähetyshiippakunta perustettiin vuonna 2013, ja se on muodostanut alusta lähtien itsenäisen kirkollisen rakenteensa. Se on ensimmäinen suomalainen kirkollinen taho, joka ILC:ssä on nyt mukana.

ILC:n piiriin kuului ennen konferenssia 38 jäsenkirkkoa eri puolilta maailmaa. Maailmankonferenssin myötä uusiksi jäseniksi hyväksyttiin 17 uutta kirkkokuntaa, joihin kuuluu yhteensä yli neljä miljoonaa luterilaista.

Kuva: Lähetyshiippakunnan logo

Tarkennus 3.10.2018 kello 7.47: Lisätty tieto, että Jyri Komulainen on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokouksen pääsihteeri.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.