Kysely: Perinteet ja kummit ovat Suomessa tärkeimmät syyt kastaa lapsi kirkon jäseneksi

Perheen perinteiden jatkaminen ja kummien saaminen lapselle ovat Suomessa tärkeimpiä syitä kastaa lapsi luterilaisen kirkon jäseneksi. Tämä käy ilmi Kirkon tutkimuskeskuksen tekemästä kyselystä, johon vastasi 1 029 alle kouluikäisen lapsen vanhempaa.

Neljä viidestä piti perinnesyitä ja halua saada lapselle kummi tärkeimpinä tekijöinä oman lapsen kastamiselle. Näitä syitä korostivat erityisesti naiset.

Kysely osoitti, että päätös lapsen kastamisesta tehdään varsin varhaisessa vaiheessa. Useampi kuin kaksi viidestä vastaajasta oli päättänyt ensimmäisen lapsensa kasteesta jo ennen parisuhteen muodostamista. Vain noin yksi kymmenestä vastaajasta teki päätöksen kasteesta lapsen syntymän jälkeen.

Vastaajista kuului luterilaiseen kirkkoon 65 prosenttia. Viidennes vastaajista ei ollut halunnut kastaa lapsiaan.

Kastamattomuus on yleistynyt myös perheissä, joissa vanhemmat tai toinen heistä kuuluu luterilaiseen kirkkoon. Näissä perheissä yleisin syy olla kastamatta on se, että lapsen halutaan itse päättävän kasteesta ja kirkkoon liittymisestä myöhemmin. Kolme neljäsosaa perusteli lapsen kastamatta jättämistä tällä syyllä.

Lisäksi lapsen kastamatta jättämiseen vaikuttavat ideologiset syyt: vastaaja ei pidä itseään uskovaisena tai hänellä on vain ohut side kirkkoon. Puolet vastaajista sanoi puolison vaikuttaneen siihen, että lasta ei kasteta. Kymmenen prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että lapsikaste on Raamatun vastainen.

Vuonna 2017 syntyneistä lapsista kastettiin Suomessa 67 prosenttia. Kastettujen osuus on laskenut voimakkaasti 2000-luvulla. Vuonna 2000 lapsista kastettiin vielä lähes 90 prosenttia.

Kysely toteutettiin nettipaneelin kautta helmikuussa 2019.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Helsingissä tarkennettiin tilastoja: Luterilaisen kirkon jäseneksi kastettuja lapsia on luultua enemmän

Uutisessee: Kääntymiskasteesta voi tulla uusi normaali ja rippikoulusta yhä useammin lähetystyötä

Kirkko helpottaa 15 vuotta täyttäneiden kasteen saamista rippikoulun alkuvaiheessa

Uusi kastesivusto avattu – tarjolla myös vinkkejä vauvan ensimmäiseen juhlaan

Uuden tien päätoimittaja Leif Nummela: Kirkon uusi sivusto käsittelee kastetta liian kevyesti

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.