Koomikkopapit rikkovat ennakkoluuloja – Katso video!

Oletko ihan oikeasti pappi?

Tähän kysymykseen Sampsa Simpanen ja Johannes Melander ovat tottuneet vastaamaan uudestaan ja uudestaan.

He ovat paitsi pappeja myös stand up -koomikoita. Molemmat kertovat pappeudestaan keikoilla avoimesti ja käsittelevät jutuissaan uskoon ja seurakuntaelämään liittyviä aiheita.

Ja aika monelle hauska pappi on ristiriita, jota on mahdoton käsittää. Niinpä lähes aina joku yleisön jäsen käy keikan jälkeen varmistamassa, onko lavalla itsensä papiksi esitellyt mies ihan oikeasti pappi.

– Ihmisillä on mielikuva kristityistä kurttunaamoista, ja se on kyllä meidän oma vikamme, Sampsa Simpanen nauraa.

Vaikka mielikuvissa huumori ja kristinusko sopivat huonosti yhteen, hämmästyttävän moni suomalainen stand up -koomikko on myös pappi.

Simpasen ja Melanderin lisäksi stand upia tekevät ainakin Viitasaaren seurakunnan pastori Sami Siltanen, Kouvolan seurakunnan pastori Tero Kajander ja Kansanlähetyksen pastori Mauno Lehto. Myös papiksi aikovissa teologian opiskelijoissa stand up -koomikoita on useita, ainakin joensuulaiset Jussi Herranen ja Kari-Antti Kitunen.

Kotimaa-lehti ja Kotimaa24 esittelevät tällä viikolla kaksi koomikkopappia. Pappeus yhdistää Simpasta ja Melanderia, mutta koomikkoina he ovat melko erilaisia.

Saman jutun täytyy toimia kirkossa ja baarissa

Sampsa Simpanen jätti työnsä Kuopion metodistiseurakunnan pappina viime kesänä ryhtyäkseen täyspäiväiseksi koomikoksi.

Hän linjaa, että juttujen täytyy olla riittävän hauskoja baariin ja riittävän siistejä kirkkoon. Simpanen ei esimerkiksi koskaan kiroile lavalla.

– Saman jutun täytyy toimia sekä kirkossa että baarissa. Muuten menisin sekaisin ja tulisi teennäinen olo. En halua lähteä siihen, hän sanoo.

Pappeus tulee keikan aikana ilmi monta kertaa, mutta pappeus tai usko eivät itsessään ole vitsien aiheita.

Simpanen kutsuu itseään hyvän mielen koomikoksi. Hänelle tärkeintä on, että keikan jälkeen ainakin valtaosalla yleisöstä olisi hyvä mieli. Siksi Simpanen ei tee juttuja liian rankoista aiheista kuten pedofiliasta tai edes politiikasta.

– Kaikesta voi tehdä vitsiä, mutta se vaatii oikean koomikon, oikean yleisön ja oikean tilaisuuden. Mitä vaikeampi aihe, sitä taitavamman koomikon se vaatii, hän sanoo.

Pääasiassa Simpasen jutut käsittelevät arkipäivän hassuja sattumuksia. Sellaisia, kun maha on päässyt kasvamaan niin, ettei sen yli enää jaksaisi kurkotella vetääkseen molempia sukkia jalkaan, tai sitä, kuinka hän on huomannut aukovansa suutaan samalla kuin syöttää lastaan. Simpasella on kolme pientä lasta ja hän puhuu paljon pikkulapsiperheen arjesta.

Baarissa voi sanoa sellaista, mitä kirkossa ei voi

Hyvinkäällä oppilaitospastorina työskentelevän Johannes Melanderin mielestä baarin lavalla voi sanoa sellaista, mitä kirkossa ei voi.

Hän korostaa tilannetajua. Se on tärkeä osa sekä papin että koomikon työtä. Molemmissa ammateissa täytyy huomioida kenelle ja missä puhuu.

– On tärkeää löytää yhteinen kieli ja yhteys niihin ihmisiin, joiden kanssa on tekemisissä, Melander sanoo.

Monet Melanderinkin jutuista kertovat viattomista ja arkipäiväisistä seurakuntaelämän sattumuksista. Hän käsittelee kuitenkin myös vaikeita aiheita ja ottaa jutuissaan kantaa.

Hän saattaa keikallaan puhua hassuista sattumuksista koulukirkossa mutta myös siitä, minkälaista on, kun saa pappina siunata perunamaan, mutta ei homoparia.

Melanderin mielestä kristinuskon historiaan ja nykyisyyteen mahtuu paljon hölmöjä ja hullujakin juttuja, joista voi helposti tehdä vitsejä.

– Jos ajattelee vaikka sitä, että melkein koko keskiajan papit saarnasivat kirkossa latinaksi, kielellä jota ihmiset eivät ymmärtäneet, eli messusivat seinille. Niin onhan se ihan älytöntä, Melander nauraa.

– Kristinuskossa ajaudutaan ytimestä, eli rakkaudesta ja armosta, helposti todella outoihin juttuihin, julmiksi ja armottomiksi itseä ja toisia kohtaan. Siitä julmuudesta ja armottomuudesta voi tehdä komiikkaa.

Joidenkin Melanderin juttujen kertojaksi voisi helposti kuvitella myös ateistin, mutta kehys on erilainen, kun kertoja on pappi. Melander ei halua murskata kristinuskoa vaan kritisoida epäkohtia.

Työkaverit ovat kehuneet Melanderia siitä, että hän ravistelee kirkkoa hyvällä tavalla. Hän on saanut kiitosta myös siitä, että menee sinne, missä ihmiset ovat, ja puhuu samaa kieltä heidän kanssaan, hymistelemättä.

– Se voi toisaalta olla hankalaa. On kysymys pyhistä asioista. Joku voi kokea jutut kristinuskosta loukkaavina, vaikka en haluaisi loukata.

Katso videolta, miltä pappien stand up näyttää. Johannes Melanderin keikka on kuvattu Vantaan Pub Shamrockissa 20. helmikuuta. Sampsa Simpanen esiintyi Helsingin Bar Bäkkärillä 6. maaliskuuta.

Lue lisää tänään torstaina 16. huhtikuuta ilmestyvästä Kotimaasta.

Kuvassa vasemmalla Johannes Melander ja oikealla Sampsa Simpanen. Kuva: Minerva Seppälä, kuvankäsittely: Matti Karppinen.

Edellinen artikkeliLastenlapset herättivät Sixten Korkmanin ympäristövastuuseen
Seuraava artikkeliTulevaisuusvaliokunta: Ateismi ei ole kirkon vastainen katsomus

Ei näytettäviä viestejä