Lastenlapset herättivät Sixten Korkmanin ympäristövastuuseen

Valtiotieteen tohtori, professori Sixten Korkman aikoo tehdä toukokuussa jotain poikkeuksellista. Hän osallistuu ensi kertaa elämässään protestimarssiin Itämeren puolesta.

Helsingin Narinkka-torilla järjestettävän tapahtuman käynnistivät hänen lapsenlapsensa Vera, 8, ja Isak, 6, Meriläinen, jotka kirjoittivat vajaa vuosi sitten mielipidekirjoituksen Helsingin Sanomiin ja Hufvudstadsbladetiin Itämeren suojelusta. Kirjoituksesta virisi kansalaisliike. Suvussa kasvaa uusia kansalaisvaikuttajia.

Korkman peräänkuuluttaa satsauksia uusiutuvaan energiaan ja sen innovaatioihin.

– Energian hinta ei ole lopulta kohtalonkysymys, talous kyllä sopeutuu ajan mittaan korkeisiin hintoihin. Olennaista on kehittää uusiutuvaa energiaa ja uutta teknologiaa. Puhdas luonto ja kestävä ilmasto ovat kaiken lähtökohta. Pulmana on riittävän toimivan kansainvälisen yhteistyön aikaansaaminen, Korkman sanoo Kotimaa Pron haastattelussa.

”Veroparatiisit ovat vakava moraalinen ongelma”

Päättyvän vaalikauden hallituksia Sixten Korkman pitää kaikkien aikojen huonoimpina Suomessa.

Korkmanin mukaan vaalien alla kannetaan huolta menoleikkauksista, jotka uhkaavat etuuksia. Taantumassa ympäristö jää helposti taka-alalle. Toisaalta hän näkee kuitenkin talouskasvun välttämättömäksi juuri hyvinvointivaltion säilymisen vuoksi.

– Halutessamme voimme vähentää kulutusta ja elää vaatimattomammin. Jokainen tehköön omakohtaisen ratkaisun. Mutta on myös pidettävä mielessä, että hyvinvointivaltion rahoitus edellyttää isoa verokertymää, joka syntyy vain sitä kautta että riittävän moni tekee riittävän paljon tuloja ja veroja synnyttävää työtä. Ilman kasvua ja korkeaa työllisyyttä on tosi vaikea turvata hyvinvointivaltion rahoitus, Korkman sanoo.

Sixten Korkmanin mukaan veroparatiisit ja arvonlisäverojen välttely ovat vakava moraalinen ongelma, joka syö koko verojärjestelmän mielekkyyttä.

– Näitä ongelmia on vaikea ratkaista, kun kaikki valtiot pitävät kiinni verotuksellisesta itsemääräämisoikeudestaan. Täytyy toivoa, että kansainvälinen yhteistyö OECD:n ja EU:n puitteissa voisi johtaa nykyistä tehokkaampiin toimiin veronkiertoa vastaan. Ylipäänsä tarvitaan tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä ja vahvempia globaalin tason instituutioita.

”Piispat puhuvat usein viisaasti”

Korkman pitää avarakatseista ja vapaamielistä kirkkoa myönteisenä ja merkittävänä asiana. Hänellä ei ole henkilökohtaista uskonnollista vakaumusta, mutta hän halusi siitä huolimatta liittyä takaisin kirkkoon.

– Kristinusko on tärkeä osa Euroopan ja Suomen aatehistoriaa ja arvomaailmaa. Kirkolliset rituaalit edustavat omalla tavallaan jatkuvuutta ja niillä on merkitystä useimmille meistä. Mielestäni kirkkomme piispat puhuvat nykyään usein viisaasti, niin kristillisiä kuin yleisinhimillisiäkin arvoja korostaen.

Lue lisää Sixten Korkmanin ajatuksia muun muassa euron ja euroalueen tulevaisuudesta, suomalaisuudesta, maahanmuutosta, verotuksesta ja veroparatiiseista, Venäjän uhkasta, energiapolitiikasta, työllisyyspolitiikasta ja kirkon merkityksestä yhteiskunnassamme
Kotimaa Prosta
sekä 16.4. ilmestyneestä Kotimaa-lehdestä.

Kuva: Matti Karppinen.

Edellinen artikkeliSixten Korkman: Talousratkaisu on aina eettinen valinta
Seuraava artikkeliKoomikkopapit rikkovat ennakkoluuloja – Katso video!

Ei näytettäviä viestejä