Konstantinopolin patriarkka Bartolomeos: Hyökkääjät haluavat nöyryyttää vapauttaan puolustavia ukrainalaisia

epa09820870 Greek Orthodox Ecumenical Patriarch Bartholomew I leads the service during Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not seen) visits to Greek Orthodox Ecumenical Patriarch in Istanbul, Turkey, 13 March 2022. Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis is in an official visit to Turkey, to discuss with Turkish President Recep Tayyip Erdogan bilateral and international relations as well as the effects of the Russia-Ukraine War, the Turkish presidency?s communications directorate said. EPA-EFE/SEDAT SUNA

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka Bartolomeos I on ottanut kantaa Ukrainan sotaan. Viime sunnuntaina pitämässään puheessa patriarkka sanoi, että ”itsenäiseen Ukrainaan hyökänneet ortodoksiveljet [venäläiset] näyttävät haluavan nöyryyttää perinpohjaisesti Ukrainan veljeskansaa, joka puolustaa vapauttaan sankarillisesti ja uhrautuvasti”.

Patriarkka on kommentoinut sotaa aiemminkin, muun muassa heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Nyt Bartolomeos huomautti, että ”sodan tien valinneet” ovat myös viemässä omaa nuorisoaan tuhoon, sillä tuhannet venäläiset sotilaat ovat jo menettäneet henkensä. Sodan vaikutukset tuntuvat molemmin puolin: Bartolomeos arvioi, että sekä Ukrainassa että Venäjällä tuhannet äidit surevat taisteluissa menehtyneitä lapsiaan.

Bartolomeos toisti vaatimuksensa siitä, että sodan on loputtava: ”Järjettömyyttä on jo tarpeeksi! Kuinka monta kuolonuhria vielä kätketään maan poveen? Kuinka monet kyynelet vielä kostuttavat sen multaa?”.

Ekumeeninen patriarkka muistutti myös siitä, että sodan aiheuttamassa humanitaarisessa kriisissä äitikirkko ei voi pysyä toimettomana ja välinpitämättömänä: ”Olemme aktivoineet yhteisöjämme keräämään ruokaa ja muita perustarvikkeita Ukrainan kärsiville veljillemme, mutta myös mahdollisuuksien mukaan majoittamaan niitä perheitä, jotka etsivät suojaa kaupungistamme.”

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka on vaikuttanut suuresti Ukrainan viime vuosien kirkolliseen kehitykseen. Hän myönsi vuonna 2019 Ukrainan kansalliselle itsenäiselle ortodoksiselle kirkolle Tomos-asiakirjan, mikä antoi Ukrainan kirkolle täyden itsenäisyyden eli autokefalian.

Ukrainan ortodoksian toinen puoli kuuluu Moskovan patriarkaatin alaisuuteen. Moskovan patriarkaatti ei ole hyväksynyt itsenäisen kirkon syntymistä Ukrainaan, mikä on katkaissut Moskovan ja Konstantinopolin kirkollisen yhteyden.

Lue myös:

Ukrainan metropoliitta Epifani Moskovan patriarkka Kirillille: ”Putinin suosio on teille tärkeämpää kuin Ukrainan kansa”

Moskovan patriarkka Kirill: Ukrainassa vastustetaan liberaalia länttä Pride-kulkueineen

Arkkipiispa Leo: Patriarkka Kirillin Pride-puhe oli surullinen pohja­noteeraus

Moskovan patriarkaatti ei ole yhtenäinen suhteessaan sotaan, sanoo kirkko­neuvos Kimmo Kääriäinen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliKirja-arvio: Uskon myyttinen ydin pirstoutuu kirkon palkitsemassa Pirkko Saision Passiossa
Seuraava artikkeliInkerin kirkon Teologinen instituutti sai Venäjän valtion opetus­lisenssin takaisin, mutta rahapula sulkee oppi­laitoksen loppu­kevääksi

Ei näytettäviä viestejä