Kommentti: Oikeuden mielestä Päivi Räsänen ei halunnut halventaa – vapauttava tuomio ei silti anna lupaa tuutata loukkauksia

Päivi Räsänen kohtasi mediaa Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Kuva: Jukka Granström

Kansanedustaja Päivi Räsänen loukkasi homoseksuaaleja, mutta kyse ei ollut vihapuheesta. Näin linjasi Helsingin käräjäoikeus, kun se kumosi Räsäseen kohdistuneet kolme syytettä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Kotimaan uutisen tuomiosta voit lukea täältä.

Oikeudenkäynnissä otettiin selvää muun muassa siitä, voiko Raamatun siteeraaminen olla rikos. Käräjäoikeus katsoi tuomiossaan, ettei Räsänen ylittänyt sananvapauden rajoja eikä hänen tarkoituksensa ollut loukata tai solvata. Kun oikeus tulkitsi uskonnollisen puheen mahdollista rikollisuutta, se siis huomioi puhujan motiivit.

Päivi Räsäsen ja hänen tukijoidensa näkökulmasta kyse on vakaumuksesta. He sanovat pelkäävänsä sitä, saako omaa uskonnollista identiteettiä ja hengellisyyttä tuoda esille. Sillä, miten Raamattua tulkitsee ja sillä, miten Raamattua käyttää omassa viestinnässään, on kuitenkin vissi ero. Se olisi jokaisen syytä oppia, eikä Päivi Räsäsen vapauttava tuomio päästä tästä vastuusta.

Räsänen sanoi päätöksen kuultuaan, ettei pitänyt toisenlaista lopputulosta mahdollisena. On kuitenkin selvää, että myös toinen ratkaisu olisi ollut hänelle voitto. Langettava tuomio olisi tehnyt Räsäsestä omiensa joukossa nykyistäkin enemmän Jumalan Sanan tähden kärsivän sankarin.

***

Räsäsen mukaan jo oikeusprosessi on ruokkinut itsesensuuria kristittyjen keskuudessa. Vähintään yhtä todennäköistä lienee kuitenkin se, että tietty joukko huutaa jatkossa kantojaan entistäkin enemmän takki auki. Saahan synnin sentään saarnata synniksi!

Halutessaan sanomisen rajat kyllä tunnistaa. Langettavakaan tuomio ei olisi tarkoittanut, ettei Suomessa saisi olla kristillinen konservatiivi.

Jos Räsänen olisi saanut rangaistuksen, uskonnollisia puheenvuoroja olisi kuitenkin alettu syynätä entistä tarkemmin. Osa kristityistä olisi saattanut käydä tiheällä kammalla läpi myös muiden uskontojen edustajien lausumat homoista. Tasapuolisuuden nimissä.

***

Oikeudenkäynti Päivi Räsästä vastaan oli vain ajan kysymys. Kansanedustaja joutui syytetyksi kolmesta puheenvuorostaan, jotka eivät ole hänelle erityisiä. Vastaavia on ollut ja epäilemättä tulee olemaan. Tällä kertaa tutkintaan nousivat nämä puheet.

Räsäsen näkemykset eivät myöskään ole ainutkertaista homoja koskevaa julkista puhetta uskonnollisissa yhteisöissä Suomessa. Huomio on kohdistunut Räsäseen, sillä hän on Suomen tunnetuin konservatiivikristitty. Hänen ympärillään on ollut useita kohuja, mutta viime vuosina asenneilmapiiri on muuttunut tavalla, joka vei asian tällä kertaa rikostutkintaan asti. Samalla kansainvälinen maailmankuvien törmäys on kiihtynyt niin, että Räsäsen tapaukseen liimautui myös ulkomaisia tahoja.

Käräjäoikeuden kanta on, että kaikki loukkaava ei ole rikollista. Toivoa sopisikin, ettei ihmisten välisen kanssakäymisen ja huomaavaisuuden piiriin kuuluvia asioita tarvitsisi käsitellä oikeussalissa.

Lue myös:

Helsingin käräjä­oikeus hylkäsi Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan syytteet kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Päivi Räsänen: Ilmaisen näkemykseni vastedes samalla tavalla kuin tähänkin asti

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.