Päivi Räsänen: Ilmaisen näkemykseni vastedes samalla tavalla kuin tähänkin asti

Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan tiedotustilaisuus 30.3.2022 Pikkuparlamentissa. Kuva: Freija Özcan. Vapaa käyttöoikeus. Päivi Räsänen, Juhana POhjola, Räsäscase, homoseksuaalisuus, Helsingin käräjäoikeus, tuomio, vapautus, raamattukäräjät

Kansanedustaja Päivi Räsänen piti tiedotustilaisuuden heti saatuaan tiedon Helsingin käräjäoikeuden päätöksestä hylätä häneen kohdistuneet syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Uutisen tuomiosta voi lukea täältä.

Tiedotustilaisuuteen eduskunnan Pikkuparlamenttiin kokoontui median edustajia ja Räsäsen tukijoita.

Räsänen totesi käräjäoikeuden päätöksen olleen odotusten mukainen.

– Oikeus päätöksessään tunnustaa sanan- ja uskonnonvapauden merkityksen. Toivon, ettei muiden enää tarvitse käydä vastaavaa prosessia läpi, Räsänen sanoi.

Räsänen painotti oikeuden päätöksen historiallisuutta, sillä hänen mukaansa Suomessa punnittiin nyt ensimmäistä kertaa, voiko Raamattua siteerata ja saako sen opetuksia pitää esillä.

Kotimaa kysyi Räsäseltä, onko oikeusprosessi vaikuttanut siihen, että hän vastaisuudessa harkitsisi sanojaan ja ilmaisujaan tarkemmin. Räsänen totesi aikovansa käyttää sananvapauttaan samaan tyyliin kuin tähänkin asti.

– Olen käynyt läpi kirjoitukseni ja sanomiseni, huolellisesti miettinyt niitä ja seison edelleen sanojeni takana. Aion ihan samalla tavalla ilmaista näkemykseni. Omat näkemykseni eivät ole muuttuneet, ne ovat pysyneet samana.

Räsänen totesi, että oikeuden päätöksen mukaan hänen lausumansa eivät ole kiihottamispykälän vastaisia.

– Jos olisi tullut tuomio, miten Raamattuihin olisi sen jälkeen suhtauduttu? Paavali sanoo tymäkämmin kuin minä, Räsänen sanoi.

Toisaalta hän totesi, että aikanaan eduskunnan yksimielisesti hyväksymää pykälää kiihottamisesta kansaryhmää vastaan pitäisi vielä pohtia. Lain pitäisi olla selkeä.

– Onko kansalaisille selkeää, missä raja menee? Jos 27 vuotta eduskunnassa olleelle kansanedustajalle ei tule mieleenkään, että hänen tviittinsä olisi ollut lainvastainen, miten tavallinen kansalainen voi sellaista tietää.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen toiminnasta Räsänen arveli vielä pestävän jälkipyykkiä, kunhan ensin tiedetään, miten syyttäjä reagoi oikeuden päätökseen. Syyttäjä ei Räsäsen mukaan ole toiminut oikein.

– Haastehakemuksessa oli useita väitteitä, joita en ole sanonut. Minä laitoin niistä oikaisun medialle, mutta harva sen julkaisi. Se on jäänyt vaivaamaan. On paha, jos vääriä väittämiä jää leijumaan.

Lue myös:

Helsingin käräjä­oikeus hylkäsi Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan syytteet kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan

Kommentti: Oikeuden mielestä Päivi Räsänen ei halunnut halventaa – vapauttava tuomio ei silti anna lupaa tuutata loukkauksia

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.

Edellinen artikkeliHelsingin käräjä­oikeus hylkäsi Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan syytteet kiihottamisesta kansan­ryhmää vastaan
Seuraava artikkeliKommentti: Oikeuden mielestä Päivi Räsänen ei halunnut halventaa – vapauttava tuomio ei silti anna lupaa tuutata loukkauksia

Ei näytettäviä viestejä